Fysiotherapeut patiënt schouderpijn

Schouderpijn

In het kort:

  • Je hebt pijn, stijfheid of minder kracht in de schouder of de bovenarm
  • Je arm bewegen kan pijnlijk en/of beperkt zijn, bijvoorbeeld als je een jas aantrekt, de autogordel omdoet, iets tilt, werkt of sport. Ook op je schouder liggen, kan pijnlijk zijn
  • Bij schouderpijn is het goed om te blijven bewegen
  • Schouderklachten zijn vaak niet ernstig. Bij de helft van de mensen gaan de klachten binnen een half jaar weer over.
  • Voor een behandeling van schouderpijn ga je als eerste naar de fysiotherapeut

Wat is schouderpijn?

Bij schouderpijn heb je last van (pijn)klachten in spieren, pezen, een slijmbeurs of het gewrichtskapsel in en rondom de schouder. Soms komt schouderpijn vanuit je nek. Meestal ontstaat schouderpijn langzaam en is er geen duidelijke oorzaak te vinden. Maar schouderpijn kan ook opeens ontstaan, na bijvoorbeeld een val.

Schouderpijn komt voor op alle leeftijden. Vooral bij bovenhandse sporters (zoals volleybal, zwemmen, badminton, tennis) en bij werkenden kan schouderpijn erg belemmerend zijn. Het gaat dan vaak om mensen die lichamelijk zwaar werk doen, met de armen boven schouderhoogte werken of werk doen waarbij ze steeds dezelfde bewegingen maken. Denk aan mensen in de bouw of fabrieksmedewerkers.

Bekijk de video over schouderpijn:

De klachten bij schouderpijn

Je hebt pijn, stijfheid of minder kracht in de schouder of de bovenarm. Je arm bewegen kan pijnlijk en/of beperkt zijn, bijvoorbeeld als je een jas aantrekt, de autogordel omdoet, iets tilt, werkt of sport. De pijn kan erger worden als je je arm tot boven schouderhoogte of naar achteren beweegt. Ook op je schouder liggen kan pijnlijk zijn.

Denk je dat je een frozen shoulder hebt? Lees meer over deze aandoening.

Wat kan de fysiotherapeut voor je doen?

Voor een behandeling van schouderpijn ga je als eerste naar de fysiotherapeut. Je komt bij de fysiotherapeut als:

  • je veel last hebt van (pijn)klachten in en rondom je schouder
  • je door de klachten moeite hebt met je dagelijkse activiteiten
  • of als je herstel langer duurt dan verwacht.

De fysiotherapeut doet een (lichamelijk) onderzoek en helpt je met voorlichting, adviezen, oefeningen en soms met een behandeling met de handen. Met fysiotherapie herstellen 3 van de 4 mensen goed van hun schouderklachten. Je kunt zelf een afspraak maken met de fysiotherapeut. Je hebt hiervoor geen verwijzing nodig van de huisarts.

De behandeling van schouderpijn

Onderzoek

In het eerste gesprek bespreek je met de fysiotherapeut:

  • wat je klachten zijn
  • hoe en wanneer de klachten zijn ontstaan
  • of de (pijn)klachten invloed hebben op je dagelijkse activiteiten, zoals de uitvoering van je werk, hobby en/of sport.

Heb je naast schouderpijn nog andere pijnklachten of last van (werk)stress? Dit kan invloed hebben op de snelheid van je herstel. Samen met de fysiotherapeut bespreek je hoe je hiermee kunt omgaan en wat je wilt bereiken met de therapie. In het lichamelijk onderzoek bekijkt de therapeut welke handelingen, zoals in je werk of je sport, jou moeite kosten. De fysiotherapeut onderzoekt bijvoorbeeld de beweeglijkheid, de spierkracht en het uithoudingsvermogen van je schouder, je nek en je rug.

Na het onderzoek bespreek je samen met de fysiotherapeut welke mogelijkheden er zijn voor de behandeling. Samen maak je een plan om jouw doelen te halen.

Voorlichting en advies

Je krijgt voorlichting over je schouderpijn en hoe jouw dagelijkse handelingen zoals werk en sport van invloed kunnen zijn op je (pijn)klachten. Je krijgt advies over gezond bewegen, een gezonde leefstijl en omgang met je (pijn)klachten. De fysiotherapeut adviseert je over de inrichting van je werkplek en de uitvoering van dagelijkse werkzaamheden. Soms is voorlichting en advies over wat je zelf kunt doen, voldoende om je doel(en) te halen.

Behandeling

Je oefent dagelijkse handelingen die passen bij jouw situatie en jouw doelen. Je doet bijvoorbeeld oefeningen om de schouder soepeler te bewegen en/of je spierkracht, coördinatie en uithoudingsvermogen te verbeteren. Als de beweeglijkheid van de schouder, nek of rug niet genoeg verbetert met oefenen, kan de fysiotherapeut de schouder met de handen soepeler maken. De therapeut doet dit een paar keer zodat jij de oefeningen beter kunt doen.

Je herstelt sneller als je ook thuis oefent en na de therapie blijft bewegen. Zo behaal je het beste resultaat en voorkom je dat de schouderklacht terugkeert. Soms gebruikt de fysiotherapeut (digitale) hulpmiddelen zoals oefenprogramma’s, video’s en informatiefolders om je hierbij te helpen.

De behandelperiode duurt ongeveer 12 weken; dat verschilt van persoon tot persoon. Hoe snel je herstelt hangt bijvoorbeeld af van hoe erg je (pijn)klachten zijn, of je ook andere klachten hebt en wat je persoonlijke doelen zijn. Het is belangrijk om hier samen met jouw fysiotherapeut goede afspraken over te maken.

Echografie bij schouderklachten

Een echo is een techniek om binnenin de schouder te kijken. Je krijg een echokop (een soort microfoon) op je schouder. Zijn je klachten plots ontstaan na een val of blessure, of verbeteren de klachten niet genoeg met fysiotherapie? Dan adviseert de fysiotherapeut soms om een echo te laten maken. In andere gevallen is een echo-onderzoek niet nodig. Sommige fysiotherapeuten kunnen zelf een echo maken maar je kunt hiervoor ook terecht bij een huisarts of in het ziekenhuis. Het is belangrijk om te weten dat een echo-onderzoek niet alleszeggend is. De fysiotherapeut kijkt samen met jou in hoeverre de echoresultaten de klachten verklaren en welke invloed dit heeft op de behandeling.

Deze informatie komt uit de KNGF-richtlijn KANS.

Vind direct een fysiotherapeut bij jou in de buurt.

Kosten

Voor meer informatie over kosten en verzekeringen voor fysiotherapie, zie deze pagina.

Wat kun je zelf doen?

  • Het is goed om te blijven bewegen, ook als dit soms wat pijnlijk is. Bewegen zorgt voor ontspanning en verbetert de bloedsomloop. Onthoud: de pijn moet ná het bewegen niet erger zijn dan vóór je begon.
  • Door zware inspanningen, handelingen die langer duren dan je aankan en handelingen die je vaker herhaalt, kan de pijn erger worden. Wissel verschillende activiteiten en rust als dat nodig is regelmatig af.
  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Maar hoeveel beweging is nou goed? De Beweegnorm van de Gezondheidsraad is: beweeg 5 keer per week minimaal 30 minuten matig-intensief (bijvoorbeeld flink doorwandelen, fietsen en zwemmen) en doe 2 keer per week oefeningen voor het verbeteren van je spierkracht en balans.
  • Zit je vaak of lang achter elkaar? Door minder te zitten kun je klachten aan gewrichten voorkomen.
  • Kun je door je schouderpijn je werk minder goed doen? Dan kan een (arbeids-/bedrijfs) fysiotherapeut je helpen met werkplekadvies.

Meer informatie is na te lezen in de patiëntenfolder over schouderpijn.

Deze informatie is gemaakt door medewerkers van het KNGF en een gespecialiseerd fysiotherapeut.