“De lijntjes waren kort, dat gaf vertrouwen”

Jelte blesseerde zijn schouder tijdens het skiën. Fysiotherapeut Ralph verwees hem via de huisarts door naar de orthopedisch chirurg, die een gescheurde pees constateerde. Een operatie volgde. Ralph begeleidde hem ervoor en erna. Jelte: “Het doel is om weer pijnvrij te kunnen sporten en tennissen.”

“Na een skiongeluk, vier jaar geleden, kreeg ik last van mijn schouder. In eerste instantie deed ik er niks mee, maar na een jaar ben ik toch maar naar de fysiotherapeut gegaan. Zo kwam ik voor het eerst in contact met Ralph Wijnands van het Sport Medisch Centrum.
Afgelopen wintersport viel ik weer en blesseerde ik dezelfde schouder. Nu voelde het heel anders. Ik werd misselijk en duizelig. Gelijk na de vakantie heb ik contact opgenomen met Ralph. Hij vermoedde dat er een pees in mijn schouder was afgescheurd en verwees me via de huisarts door naar de orthopedisch chirurg.”

Jelte kreeg een echo en vervolgens een MRI. De pees bleek inderdaad gescheurd. Ook de bicepspees was ingescheurd. Er wordt gelijk een operatie ingepland. In de periode dat Jelte moest wachten op een diagnose en de operatie, had hij veel pijn. In de tussentijd werd hij begeleid door Ralph. Jelte: “Hij staat in nauw contact met de kliniek waar ik ben geopereerd en bleef zo steeds op de hoogte. Hij hielp mij met tips over hoe ik kon functioneren met de pijnlijke schouder en stuurde regelmatig een appje om te vragen hoe het ging. De lijntjes waren kort, dat gaf mij veel vertrouwen.”

Energie kwijt kunnen

Sinds de operatie komt Jelte twee keer per week bij Ralph. Die helpt hem om te gaan met zijn schouder, die hij niet mag bewegen, in het dagelijks leven. “Mijn arm mag even uit de sling om te strekken en ik kan voorzichtig wat been- en buikspieroefeningen doen. Dat is fijn, want normaal sport ik elke dag. Ik moet mijn energie kwijt. Er ligt nu een behandelplan van acht maanden. Het doel is om dan weer pijnvrij te kunnen sporten en tennissen. Daar werken we langzaam naartoe.”

Veilig terugkeren in de sport

Ralph: “Mijn collega’s en ik doen sportrevalidatie. Daarom gaan we wat langer door met onze begeleiding, om ervoor te zorgen dat patiënten weer veilig kunnen terugkeren in de sport. ‘Sport beter,’ luidt ons motto.”