“Ik leerde dankzij fysiotherapie mijn houding te verbeteren”

Fysiotherapie kan mensen die last hebben van nek- en schouderklachten helpen. Daniël vertelt samen met zijn behandelend fysiotherapeut, Johnno, zijn verhaal: “Sinds 2015 heb ik af en aan nek- en schouderklachten, door onder andere stress vanuit mijn werk. Ik ben docent natuur- en scheikunde. Daarbij heb ik mijn lichaam – en zeker de beweeglijkheid – veel nodig.”

Na een lange tijd rond te lopen met nek- en schouderpijn kwam Daniël bij fysiotherapeut Johnno terecht. De twee ontmoetten elkaar in 2017 voor het eerst. Daniël had al langer nek- en schouderklachten. Dit zorgde voor hem als docent natuur- en scheikunde voor beperkingen bij het lesgeven. Daarom nam Johnno vanaf het begin de spieren, gewrichten en wervelkolom van Daniël onder handen. Met als doel om zijn klachten te verlichten. Daniël: “Tijdens de therapiesessies zorgde Johnno ervoor dat mijn wervelkolom weer goed stond zodat ik soepeler kon bewegen. Ook leerde ik dankzij hem mijn eigen lichaam en houding beter te gebruiken. Ondanks dat kom ik nog eens in de zoveel tijd terug om opnieuw behandeld te worden. De perioden waarna ik terug moet komen, worden gelukkig wel steeds langer. Daarnaast voel ik, doordat we dit traject al een aantal jaren bewandelen, steeds sneller resultaat. Hierdoor kan ik mijn werk beter blijven volhouden.”

Veelzijdige aanpak

Johnno vult aan: “Daniël was al eerder voor deze klachten behandeld, maar wilde er nu meer grip op krijgen, zodat hij minder pijnklachten en beperkingen zou ervaren in zijn dagelijkse leven. Tijdens de intake werd snel duidelijk dat het om langdurige klachten ging. Hij zocht hulp tijdens de perioden waarbij de klachten ondraaglijk voor hem waren. De klachten tussen deze perioden nam hij voor lief. Na de intake en het onderzoek kwamen we tot de conclusie dat een aanpak voor de lange termijn de beste zou zijn. Oftewel, niet alleen manuele therapie maar een veelzijdige aanpak.”

Zelfmanagement

Het behandelplan voor de korte termijn was gericht op het verbeteren van mobiliteit in de wervelkolom daar waar de nekwervels overgaan naar borstwervels. Ook werd er gewerkt aan het verbeteren van prikkels die informatie geven over de wervelkolom, het versterken van het schoudergebied en oefeningen voor een goede houding. Op de lange termijn richtten Johnno en Daniël zich op het opbouwen van kracht en stabiliteit in de wervelkolom en het schoudergebied, het verbeteren van prikkels die informatie geven over de wervelkolom en het vergroten van de belastbaarheid.

Tijdens de behandelperiode merkten Johnno en Daniël dat de klachten minder werden en dat de functie van nek en schouder toenam. “De laatste fase van de behandeling bestond vooral uit zelfmanagement, waarbij ik zelf oefeningen leerde om mijn mobiliteit optimaal te houden. Ook leerde ik hoe het model belasting-belastbaarheid werkte. Hierdoor bleef ik me bewust van mijn lichaamshouding en kon zelf mijn oefenprogramma bij stellen”, vertelt Daniël.

Onder controle

Daniël komt nu incidenteel terug voor een kort behandeltraject om samen met Johnno het zelfmanagementplan door te nemen en manuele therapie inzetten. Johnno: “Overall is mijn rol in het behandeltraject van Daniël na verloop van tijd veranderd van behandelaar naar coach en kan hij zijn nek- en schouderklachten nu zelf goed onder controle houden.”