Bij schouderpijn ervaar je (pijn)klachten in en rondom de schouder. Meestal ontstaat schouderpijn langzaam, maar het kan ook ineens ontstaan. Bijvoorbeeld na een val. Ook spanningen en stress, nachtrust, lichaamsbeweging en voedingspatroon hebben invloed. Manueel en sportfysiotherapeut Dennis van Poppel: “Er zijn veel mensen die zich melden met bewegingsbeperkingen. Zij kunnen de arm niet meer in een bepaalde positie brengen of iets uit een kastje pakken omdat ze pijn hebben. Hierdoor neemt je zelfredzaamheid af.”
Schouderpijn komt voor op alle leeftijden en iedere leeftijdsgroep heeft weer bepaalde typen schouderproblemen die het vaakst voorkomen. Dennis: “Het is de taak van de fysiotherapeut om te achterhalen welke omstandigheden hebben bijgedragen aan het ontstaan van je klachten. De therapeut onderzoekt de bewegelijkheid, spierkracht en uithoudingsvermogen van je schouder, nek en rug. Daarna legt de fysiotherapeut uit waarom je bepaalde schouderklachten hebt en wat je zelf kunt doen om jouw herstel te bevorderen, zoals bijvoorbeeld een andere houding aannemen achter je bureau.” Dat kan soms al voldoende zijn om jouw doel te behalen. Na het onderzoek bespreekt de fysiotherapeut de bevindingen en behandelmogelijkheden en maken jullie samen een plan om jouw doelen te halen. “Je krijgt bijvoorbeeld advies over de inrichting van je werkplek en hoe je dagelijkse activiteiten uitvoert. Bijna altijd krijg je oefeningen mee voor thuis.”
Belasting beter in balans
Soms zijn er zaken die je herstel beïnvloeden. In het onderzoek bekijkt de fysiotherapeut welke handelingen – in je werk of het sporten – moeite kosten. “De fysiotherapeut kijkt naar hoe je jouw belasting beter in balans kunt brengen, welke beweging je wel of juist niet meer moet maken en hoe je bepaalde bewegingen voor je werk beter maakt of doseert. Je doet oefeningen die passen bij jouw situatie zodat je jezelf met minder (pijn)klachten kunt aankleden en weer iets kunt optillen. Ook kan je oefeningen doen om de schouder soepeler te bewegen en/of spierkracht en uithoudingsvermogen te verbeteren. Zo krijg je grip op je klachten.”
Reële doelen
Over het algemeen geldt dat jongeren tot 35 jaar eerder klachten ervaren door een (te) flexibele schouder of door overbelasting. Dat laatste komt door een verkeerde houding die meestal wordt veroorzaakt door veel tijd achter de computer of op de telefoon te besteden. “Sport gerelateerde klachten komen vaker voor bij jongeren. Mensen in de leeftijdsgroep 45-60 jaar hebben weer eerder te maken met peesproblemen en een frozen shoulder. Bij oudere patiënten is vaker sprake van slijtage omdat gewrichten en pezen verouderen. Het is belangrijk dat je samen grip krijgt op jouw schouderklachten, pas dan kan het hersteltraject ingaan en kan je weer je dagelijkse dingen doen zoals de was ophangen of sporten op je oude niveau. Het kan voorkomen dat een doel (tijdelijk) niet reëel is, zoals weer sporten op je oude niveau. Dan kijk je naar wat er wel mogelijk is qua bewegen, sport en oefeningen. Het gaat erom dat je duidelijkheid krijgt in jouw klachten. Dat betekent soms ook dat je leert wat niet meer kan.”
Verminderen van klachten
Bestaan je klachten pas kort (minder dan 6 weken), en zijn klachten geleidelijk aan ontstaan? Dan kun je bij schouderklachten ook wachten op natuurlijk herstel. Kijk bijvoorbeeld naar wat je anders hebt gedaan de afgelopen tijd en waar de oorzaak van je schouderklacht kan liggen. Vindt er na een aantal weken geen of te weinig natuurlijk herstel plaats, maak dan een afspraak met de fysiotherapeut. Soms wachten mensen maanden met naar de fysiotherapeut gaan. “Waren ze eerder gekomen dan had de toename van schouderklachten misschien voorkomen kunnen worden. Met gedachten als ‘ik kan de pijn wel hebben’ of ‘ik ben beperkt verzekerd’ doe je jezelf tekort. Ga bij jezelf te rade of er een acuut moment is geweest met flinke pijnklachten. Is dat het geval? Dan is het zinvol om eerder de fysiotherapeut te raadplegen, samen een goede diagnose te stellen en te werken aan het verminderen van je schouderklachten.”