“Niek remt mij af als ik te snel wil”

Nikki (25) scheurt haar voorste kruisband bij een verkeerde beweging tijdens een tenniswedstrijd. Zij ondergaat een operatie om goed te kunnen herstellen. Voor en na de operatie wordt zij begeleid door een fysiotherapeut. Met veel geduld en doorzettingsvermogen is ze goed onderweg naar herstel.

“Op mijn zestiende scheurde ik mijn linker voorste kruisband twee keer. Een operatie bleek de enige oplossing omdat ik het sporten niet wilde opgeven. Ik kon daarna niet meer voetballen, maar wel andere sporten. Tennis vond ik superleuk. Maar vorig jaar tijdens een tenniswedstrijd maakte ik een verkeerde beweging en hoorde een knap in mijn knie. Ik herkende het meteen. De huisarts zei dat ik de zwelling in mijn knie eerst maar even aan moest kijken, maar op basis van mijn eerdere ervaring, wilde ik direct een verwijzing voor een MRI. Mijn rechter voorste-kruisband bleek inderdaad afgescheurd en ik kwam terecht bij Niek, fysiotherapeut bij SportFyzie.”

Acute knieklachten

Bij acute knieklachten kun je direct terecht bij de fysiotherapeut. Op basis van jouw verhaal en lichamelijk onderzoek maakt de fysiotherapeut een analyse van de klachten en licht deze aan je toe. Daarna wordt een voorstel gedaan voor een behandelplan. Dit kan bestaan uit eerst nog kort rust houden, daarna oefeningen, mobilisaties of een andere behandelvorm. Jouw hulpvraag en je doel staan hierbij centraal; is sporten op hoog niveau je doel of wil je kunnen wandelen met je hond?

Voor de operatie

Niek, de fysiotherapeut van Nikki kwam in beeld toen al besloten was dat Nikki een operatie zou ondergaan. Dit noemen we een pre-operatieve behandeling. Hij vertelt hierover: “Nadat de zwelling van de knie van Nikki verminderd was in een aantal weken, startte ik met intensieve krachttraining. Deze fase bestond, naast cardio, uit tweewekelijkse spierversterkende oefeningen zoals lunges, single leg squats, leg press en deadlift.” Nikki vertelt: “Mijn doel is om mijn werk als IC-verpleegkundige goed te kunnen doen en mijn ultieme doel is om weer te kunnen tennissen. Daarom koos ik, in overleg met mijn orthopeed en fysiotherapeut, voor een operatie. Zowel voor als na de operatie heeft Niek mij behandeld. Ik zie het revalideren als een sport en Niek ondersteunt mij heel goed. Hij remt me af wanneer ik te snel wil.”

Na de operatie

De behandeling na een operatie noemen we de post-operatieve fase. Niek legt uit: “We zijn begonnen met beweging met fietsen en met training voor de zenuwen en de spieren. Ook hebben we een specifieke training gedaan om de spieren sterken te maken, genaamd ‘blood flow restriction training’. Na elf weken is haar kniefunctie geleidelijk verbeterd, maar er is nog steeds een lichte beperking bij het strekken. Het doel is om na negen tot twaalf maanden revalidatietraject terug te keren naar tennis. Ik begeleid haar bij een geleidelijke terugkeer, ook op de tennisbaan. Nikki is zelf erg gemotiveerd en zet zich volledig in, ondanks dat het nu haar derde voorste kruisband revalidatie is.”

Lees wat je kunt doen bij acute knieklachten en wat de fysiotherapeut voor je kan doen.

Marloes van Lierop vertelt over algemene knieklachten bij jongeren en ouderen.