Meer vrouwen naar de specialist met klachten die passen bij endometriose

Huisartsen zijn alerter als vrouwen zich melden met menstruatie- en buikpijnklachten. Zij verwijzen steeds meer vrouwen met klachten die op endometriose kunnen wijzen door naar specialisten. Ziekenhuizen zien een verband met de toegenomen bekendheid van de aandoening onder vrouwen. Dit blijkt uit onderzoek van de NOS.

Endometriose is een aandoening waarbij weefsel dat op baarmoederslijmvlies lijkt buiten de baarmoeder groeit. Tijdens en rondom de menstruatie kan dat leiden tot buikklachten, bekkenpijn en pijn tijdens seks. Wie te lang rondloopt met de ziekte kan er chronische buikpijn aan overhouden of in het uiterste geval onvruchtbaar raken. 1 op de 10 vrouwen heeft endometriose.

Uit een rondgang van de NOS blijkt dat zestien ziekenhuizen een toename in het aantal doorverwijzingen zien. Zo zag gynaecoloog Ellen Klinkert van het Universitair Medisch Centrum Groningen in het eerste halfjaar van 2024 al net zoveel nieuwe patiënten met endometrioseklachten binnenkomen als in heel 2023.

Hoogleraar endometriose en gynaecoloog Velja Mijatovic van het Amsterdam UMC denkt dat de toegenomen aandacht voor endometriose daarbij een rol speelt. Hij vermoedt dat jonge vrouwen zich daardoor bewuster zijn geworden van de ziekte. Ze kunnen er online informatie over vinden en zich met die gegevens in de hand beter uiten in de spreekkamer.

Bron: Hieke Dijkstra, NOS

Endometriose en de bekkenfysiotherapeut

Vrouwen hebben als gevolg van endometriose ook vaak pijn in de bekkenregio, met als gevolg veel spanning in buik en bekkenbodem. De bekkenfysiotherapeut helpt bij het leren herkennen, trainen en ontspannen van de spieren rondom het bekken. Lees ook ons interview met bekkenfysiotherapeut Nicole van Bergen.

UPDATE 12 september 2024: Nieuwe polikliniek endometriose geopend door Koningin Máxima

Koningin Máxima heeft op 10 september de nieuwe polikliniek van de Nederlandse Endometriose Kliniek (NEK) in het Reinier de Graaf ziekenhuis geopend. De polikliniek bij de hoofdlocatie in Delft is gerealiseerd om aan de stijgende zorgvraag te kunnen blijven voldoen. Doel is om vrouwen weer een hoge kwaliteit van leven te geven en de zorgachterstand op dit vlak in te halen. Ook draagt de NEK effectief bij aan het vergroten van de bekendheid over deze ziekte.

Bron: Corine Lutz, Skipr