Fysio behandelt patiënt met acute knieklachten

Acute knieklachten (na een val, ongeval of sportblessure)

6 maart 2024

In het kort

 • Bij acute knieklachten heb je last van pijn, zwelling, stijfheid of een onzeker of instabiel gevoel in de knie. Buigen en strekken van de knie kan moeilijker gaan
 • Staan, lopen en traplopen kunnen lastig zijn en je kunt beperkt zijn in je dagelijks leven, met werk en sport
 • Kniepijn is vaak niet ernstig en gaat meestal vanzelf over
 • Een fysiotherapeut kan je helpen met voorlichting en advies, met oefeningen om de conditie van je knie te verbeteren en door een veilige terugkeer naar activiteiten te begeleiden
 • Maak een afspraak met je huisarts als je niet meer op je been kunt staan, als je de knie niet meer kunt buigen of strekken of bij heftige pijnklachten die niet minder worden met pijnstillers of door bewegen

Niet-acute knieklachten: zijn je knieklachten níet gekomen zijn door een val, ongeval of sportblessure? Lees dan hier verder.

Wat zijn acute knieklachten?

Knieklachten die plots ontstaan zijn en waarbij er een duidelijke oorzaak is, bijvoorbeeld door het verdraaien van je knie met sporten, of een val of ongeluk, noemen we acute of traumatische knieklachten. De kniepijn komt vaak door een belasting met hoge snelheid of veel kracht, of een plotse ongecontroleerde beweging van de knie.

Veel voorkomende acute knieklachten zijn:

 • een meniscusblessure
 • een verrekte of gescheurde gewrichtsband, bijvoorbeeld de kruisband
 • een spierblessure in het bovenbeen of in de kuit
 • een botbreuk in het boven of onderbeen.

Waar heb je last van bij acute knieklachten?

Bij knieklachten kun je last hebben van de volgende klachten:

 • pijn op of rondom de knie
 • stijfheid
 • zwelling
 • niet goed op de knie kunnen steunen
 • de knie niet helemaal kunnen buigen of strekken
 • een onzeker of instabiel gevoel in de knie.

De behandeling bij acute knieklachten

Bij acute knieklachten is het verstandig om je klachten binnen twee weken naar je huisarts of een fysiotherapeut te gaan. De huisarts of fysiotherapeut stellen je vragen over je knieklachten en doen een lichamelijk onderzoek. Soms is er verder onderzoek nodig. Je huisarts verwijst je dan naar een orthopeed voor een röntgenfoto of MRI-scan. Het kan nodig zijn om tijdelijk met krukken en/of een brace te lopen of om pijnstillers of ontstekingsremmers te gebruiken.

Soms is voorlichting en advies over wat je zelf kunt doen genoeg om te herstellen van je knieklacht. Maar je kunt ook het advies krijgen om oefeningen te doen en je herstel te laten begeleiden door een fysiotherapeut.

Wat kan de fysiotherapeut voor je doen?

Onderzoek

In het eerste gesprek bespreek je met de fysiotherapeut wat je klachten zijn en hoe dit invloed heeft op je dagelijks leven. Samen bepaal je wat je wil bereiken met de therapie. De fysiotherapeut stelt vragen over je gezondheid, je medische geschiedenis en andere zaken die van invloed kunnen zijn op de knieklachten.

In het lichamelijk onderzoek kijkt de therapeut naar hoe je beweegt en welke activiteiten jou klachten geven. Ook kan hij/zij testen doen voor de beweeglijkheid, stabiliteit en belastbaarheid van je knie. Na het onderzoek bespreek je samen met de fysiotherapeut welke mogelijkheden er zijn voor de behandeling. Jullie maken een plan om jouw doelen te behalen.

Behandeling

De fysiotherapeut geeft je informatie en advies over bewegen met knieklachten. Je krijgt voorlichting over je knieblessure en hoe je dagelijkse activiteiten, werk en sport invloed hebben op je herstel. Je doet oefeningen die passen bij jouw doelen, bijvoorbeeld om met minder klachten te kunnen werken en weer te beginnen met sporten. Verderop in je herstel werk je ernaar toe om weer op je oude niveau te kunnen bewegen en sporten. Je herstelt sneller als je ook thuis oefent.

Hoe lang de behandeling duurt verschilt van persoon tot persoon. Dat hangt bijvoorbeeld af van hoe ernstig je klachten zijn en wat je wil bereiken met de therapie. Het is belangrijk om hier van tevoren goede afspraken over te maken met je fysiotherapeut.

Vind direct een fysiotherapeut bij jou in de buurt.

Kosten

Voor meer informatie over kosten en verzekeringen voor fysiotherapie, zie deze pagina.

Wat kun je zelf doen bij acute knieklachten?

 • De eerste dagen na het ontstaan van de blessure kan het verstandig zijn om je been rust te geven. Bijvoorbeeld door tijdelijk met krukken te lopen.
 • Wanneer de knie dik en warm is kan het helpen om het been rust te geven en omhoog te leggen.
 • De knie bewegen kan helpen de pijn te verminderen en de knie soepeler te maken. Zittend op een tafel bungelen met je been of fietsen op een hometrainer zijn vaak prettig om te doen.
 • (Kracht)oefeningen, zoals squats en staan op één been, helpen de knie weer sterk te maken.
 • Over het algemeen is blijven bewegen belangrijk. Pas de beweging aan zodat die geen klachten geeft.

Deze informatie is gemaakt door medewerkers van het KNGF en een gespecialiseerd fysiotherapeut.