Specifieke centra en platform voor patiënten met long covid

Drie academische ziekenhuizen beginnen binnen enkele weken met de opzet van specifieke centra voor patiënten met long covid. Daarnaast kunnen deze mensen hun klachten bijhouden op een nieuw platform. 

Het Maastricht UMC, Amsterdam UMC en Erasmus MC bijten het spits af met deze centra, na een aantal maanden komen er vergelijkbare ‘expertisecentra’ in de andere academische ziekenhuizen in Nederland. Dat meldde demissionair minister voor medische zorg Pia Dijkstra gisteren in een brief aan de Tweede Kamer.

Inzicht en onderzoek via nieuw landelijk platform

Verder kunnen patiënten met long covid hun klachten sinds vrijdag bijhouden op een nieuw platform. Via de site postcovidonderzoek.nl wil het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een beter beeld krijgen van deze aandoeningen. Mensen kunnen doorgeven “welke klachten ze hebben, hoe vaak deze klachten voor komen en hoe deze klachten veranderen over de tijd”. Ook kunnen ze invullen welke medicijnen ze gebruiken. Elke drie maanden krijgen ze een vragenlijst, waarmee onderzoekers kunnen zien hoe hun aandoening zich ontwikkelt. Tot slot kunnen de deelnemers via het platform benaderd worden voor deelname aan andere onderzoeken.

Fysiotherapie bij herstel na COVID-19 en update over vergoeding

Het is niet bekend hoeveel mensen coronaklachten hebben gehouden na hun besmetting met het coronavirus. De aandoening wordt postcovid of langdurige covid genoemd. Patiënten zijn snel vermoeid en buiten adem, en kunnen ook last krijgen met hun geheugen en hun concentratie. Lees wat een fysiotherapeut voor je kan doen bij herstel na COVID-19.

Zorginstituut Nederland (ZiN) heeft vorige week wel bekendgemaakt dat de vergoeding voor eerstelijns multidisciplinaire paramedische herstelzorg na COVID-19 vanuit het basispakket per direct stopt. ZiN heeft deze zorg namelijk negatief beoordeeld. Naar de beroepsvereniging KNGF heeft begrepen, komt er een overgangsregeling voor deze behandeling. De overgangsregeling houdt in dat zorgtrajecten die vóór 1 juli 2024 zijn gestart, afgemaakt kunnen worden tot maximaal 1 januari 2025. Alle trajecten die op of na 1 juli 2024 starten, worden niet meer vergoed vanuit de basisverzekering, ook de 2e termijn niet.

Bronnen: Trouw & Skipr