Kosten fysiotherapie

29 november 2023

Wat je voor fysiotherapie betaalt, hangt grotendeels af van de manier waarop je bent verzekerd. Vanuit de basisverzekering wordt fysiotherapie beperkt vergoed en krijg je te maken met een verplicht eigen risico. In 2023 is dat € 385. De meeste Nederlanders hebben daarom een aanvullende verzekering die (een deel van) de kosten voor fysiotherapie dekt. Voor een aanvullende verzekering geldt nooit een eigen risico. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen fysiotherapie zelf te betalen en dus geen aanvullende verzekering af te sluiten.

Kosten aanvullende verzekering
De premies voor aanvullende verzekeringen verschillen per verzekeraar en zijn mede afhankelijk van de dekking. Een verzekering die 9 behandelingen fysiotherapie vergoedt, is uiteraard goedkoper dan een verzekering die 36 behandelingen vergoedt. De premies van de verschillende aanvullende verzekeringen kun je  vergelijken op ZorgverzekeringWijzer.nl. Bij een naturapolis wordt alles vergoed als je naar een fysiotherapeut gaat die een contract heeft met je zorgverzekeraar. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat je (een deel van) de rekening zelf moet betalen. Bij een restitutiepolis wordt over het algemeen het grootste deel vergoed, ongeacht of jouw fysiotherapeut een contract heeft met jouw zorgverzekeraar.

Soms betaalt de gemeente mee
Sommige gemeenten bieden inwoners met een laag inkomen een gemeentelijke zorgverzekering aan. Dat is een verzekering op maat (de gemeentepolis) die van groot belang kan zijn voor mensen met een beperking en/of chronisch zieken. Voor deze groep is een verzekering betaalbaar omdat de gemeente meebetaalt aan de premie. Informeer bij je  gemeente of ga naar www.gezondverzekerd.nl en klik op je gemeente.

Fysiotherapie zelf betalen
Voor fysiotherapie gelden geen vaste tarieven. Elke fysiotherapeut is verplicht de tarieven van de praktijk zichtbaar op te hangen in de behandelkamer(s). Daarnaast vermelden de meeste fysiotherapeuten hun tarieven op hun website.

Heb je geen aanvullende verzekering of heb je meer behandelingen nodig dan door je aanvullende verzekering wordt gedekt? Dan betaal je de kosten voor fysiotherapie zelf.

De kostprijs voor een behandeling van een half uur ligt op ongeveer 43 euro, maar er zijn praktijken waar de kostprijs lager of iets hoger uitvalt. Een behandeling door een gespecialiseerde fysiotherapeut (bijvoorbeeld manuele therapie of Kinderfysiotherapie) kost meer. De uiteindelijke totale kosten zijn natuurlijk afhankelijk van het aantal behandelingen dat je nodig hebt.

Bekijk www.zorgverzekeringwijzer.nl om polissen voor een aanvullende verzekering te vergelijken.