basisverzekering

Kosten fysiotherapie

Wat je voor fysiotherapie betaalt, hangt grotendeels af van de manier waarop je bent verzekerd. Vanuit de basisverzekering wordt fysiotherapie beperkt vergoed en krijg je te maken met een verplicht eigen risico. In 2022 is dat € 385. De meeste Nederlanders hebben daarom een aanvullende verzekering die (een deel van) de kosten voor fysiotherapie dekt. Voor een aanvullende verzekering geldt nooit een eigen risico. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen fysiotherapie zelf te betalen en dus geen aanvullende verzekering af te sluiten.

Kosten aanvullende verzekering
De premies voor aanvullende verzekeringen verschillen per verzekeraar en zijn mede afhankelijk van de dekking. Een verzekering die 9 behandelingen fysiotherapie vergoedt, is uiteraard goedkoper dan een verzekering die 36 behandelingen vergoedt. De premies van de verschillende aanvullende verzekeringen kun je  vergelijken op ZorgverzekeringWijzer.nl. Bij een naturapolis wordt alles vergoed als je naar een fysiotherapeut gaat die een contract heeft met je zorgverzekeraar. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat je (een deel van) de rekening zelf moet betalen. Bij een restitutiepolis worden de behandelingen volledig vergoed, ongeacht of je fysiotherapeut een contract heeft met jouw zorgverzekeraar.

Download hier de poster met kortingspercentages

Soms betaalt de gemeente mee
Sommige gemeenten bieden inwoners met een laag inkomen een gemeentelijke zorgverzekering aan. Dat is een verzekering op maat (de gemeentepolis) die van groot belang kan zijn voor mensen met een beperking en/of chronisch zieken. Voor deze groep is een verzekering betaalbaar omdat de gemeente meebetaalt aan de premie. Informeer bij je  gemeente of ga naar www.gezondverzekerd.nl en klik op je gemeente.

Fysiotherapie zelf betalen
Heb je geen aanvullende verzekering of heb je meer behandelingen nodig dan door je aanvullende verzekering wordt gedekt? Dan betaal je de kosten voor fysiotherapie zelf. Het tarief dat verzekeraars hanteren voor reguliere fysiotherapie ligt gemiddeld tussen de € 25 en € 34 per zitting van een half uur. Een specialistische behandeling zoals manuele therapie of kinderfysiotherapie kost tussen de € 37 en € 45 per zitting. De uiteindelijke kosten zijn natuurlijk afhankelijk van het aantal behandelingen dat je nodig hebt.
Voor fysiotherapie gelden geen vaste tarieven. Hierdoor kunnen fysiotherapeuten verschillende prijzen vragen voor dezelfde behandeling. Elke fysiotherapeut is verplicht zijn tarieven zichtbaar op te hangen in de behandelkamer(s) van zijn praktijk. Daarnaast vermelden de meeste fysiotherapeuten hun tarieven op hun website.

Download hier de poster met de beste polissen voor fysiotherapie

Of kijk op www.zorgverzekeringwijzer.nl om andere polissen te kunnen vergelijken.