“Bewegen met andere kinderen is leuk”

Wil je weten hoe bewegen leuk kan zijn? Voor ieder kind? Kinderfysiotherapeut Henriëtte Stemerdink helpt kinderen bij bewegen. Ze legt uit wanneer je kind fysiotherapie nodig heeft. En wat ouders en kinderen zelf kunnen doen.

Ze geeft een voorbeeld: “Een ouder komt bij mij om zijn kind sneller te leren lopen. Ik vraag het kind waarom leren lopen belangrijk is voor hem. Om mee te kunnen spelen met andere kinderen bijvoorbeeld. Dan kunnen we oefeningen doen die ervoor zorgen dat het kind makkelijker mee kan doen.”

Wanneer fysiotherapie?

Kinderen kunnen moeite hebben met spelen of sporten. De kinderfysiotherapeut onderzoekt kinderen. En helpt door bijvoorbeeld oefeningen te doen. De oefeningen zorgen ervoor dat je kind sterker wordt, of handiger. Henriëtte Stemerdink zegt hierover: “Alléén fysiotherapie is niet genoeg. Bewegen met andere kinderen is leuker.”

Hoe vind je jouw sport?

“Een sport vinden die kinderen met veel plezier doen is best lastig. Ik help ouders met zoeken naar verenigingen of sporten. Ouders kennen hun kind het best en weten waar ze blij van worden. Sommige kinderen vinden snelheid maken leuk. Je kunt bij iedere vereniging of club proeflessen doen. Vindt je kind het niets, dan probeer je een andere sport.”

Wat is Frame Running?

Henriëtte Stemerdink is vrijwilliger bij AV Triatlon voor kinderen die aan Frame Running doen. “Een Running-Frame is een driewiel-loopfiets met zadel en een steun voor je borst. Je kunt hiermee bewegen door te lopen of te rennen. De kinderen oefenen in een groep. Ze trainen hun kracht en snelheid en worden steeds handiger met de loopfiets. Het is bedoeld voor kinderen met een lichamelijke beperking. Als je je benen kunt bewegen en er een beetje op kunt steunen, kun je het. Kinderen vinden het leuk, vooral omdat ze vrienden maken en medailles winnen met wedstrijden.”

Lees meer over Frame Running

Zoek je sportclub in de buurt

Een kinderfysiotherapeut helpt kinderen bij bewegen. Wil je weten waar?

Zorgzoeker