“Het was echt een overwinning op mezelf”

Mariëtte (56) heeft niet aangeboren hersenletsel (NAH) door een auto-ongeluk in haar pubertijd. Dankzij fysiotherapie en ergotherapie verwezenlijkte zij afgelopen zomer haar droom.

‘Door mijn hersenletsel ben ik snel overprikkeld. Ik revalideerde volledig na ongeluk en kreeg een druk studie- en werkleven. Maar bleek dat leven helemaal niet aan te kunnen. Zes jaar geleden viel ik volledig uit en ben ik afgekeurd. Ik heb twee keer per week fysiotherapie en een keer per week hydrotherapie. De ergotherapeut heeft mij begeleid bij mijn dagindeling. Nu gaat het beter met me. De hoofdpijn is veel minder en de rugpijn ook.’

Kimberley, fysiotherapeut bij Aktiefysio vertelt over de rugklachten van Mariëtte. ‘Deze blijven weg dankzij spierversterkende oefeningen zoals lunges, squats, mountain climbers en push-ups. Voorafgaand aan onze afspraak is Mariëtte al vaak in de zaal. We nemen samen de oefeningen door en bespreken hoe het gaat en waar haar behoefte ligt.’

Mariette vertelt waar zij afgelopen zomer naartoe heeft getraind: ‘Mijn doel was om de Fiets Elfstedentocht op mijn elektrische bakfiets af te leggen met mijn hulphond Loulou en hond Guus. Ik heb specifiek getraind met mijn Kimberley om te leren fietsen. Dat was lastig omdat ik door overprikkeling snel afgeleid ben. Kimberley liep naast me en heeft ervoor gezorgd dat ik het kon. Met mijn man en twee honden heb ik hem echt uit gefietst. De finish was onbeschrijflijk, het was echt een overwinning op mezelf.’

Er zat een stuk angst bij Mariette voor het fietsen op de weg, vertelt Kimberley. ‘Ik zei tegen haar dat er een manier is om het te leren: gewoon doen! Eerst wandelde ik naast haar, en toen dat goed ging, moest ik rennen. Ik gaf haar tips, complimenten en motiveerde haar. Zie haar dat ze rustig de verkeerssituatie moest beoordelen en de tijd moest nemen. En dat ze niet moest uitgaan van mensen die op de weg scheuren. Het is gelukt en nu werken we toe naar het volgende doel: suppen in Loosdrecht.’

Lees meer over vergoeding fysiotherapie vanuit de basisverzekering bij chronische aandoeningen.