Als het gaat om gezondheid op de werkvloer spelen verschillende factoren een rol. Inmiddels weten we dat een goede werkhouding en voldoende beweging bijdragen aan je gezondheid. Wat nog meer helpt is het vermijden of verminderen van stress door je werk, problemen thuis of een combinatie hiervan. In principe ervaart iedereen wel eens stress. Dat is niet erg. Wanneer dit lang duurt kun je er alleen wel ziek van worden. Het is dus belangrijk om serieus te nemen. Een paar tips om gezond(er) te zijn – en te blijven – wanneer je aan een bureau werkt.
Tip 1. Bewaak je grenzen
Om te zorgen dat je gezond blijft, is het belangrijk om je eigen grenzen te kennen én te bewaken. Het helpt als je zorgt voor overzicht en duidelijkheid: wat moet vandaag gebeuren en wat kan op een later moment? Daarnaast helpt het om ‘nee’ te (durven) zeggen als iemand om hulp vraagt en je daar geen tijd voor hebt. Wil je diegene toch helpen? Bied dan een alternatief, zoals de taken verdelen of op een ander moment helpen. Wat nog meer helpt om niet over je grenzen heen te gaan is regelmatig een pauze nemen. Lunch niet achter de computer, maar in de kantine of maak een korte wandeling. Bouw ook een rustmoment in nadat je hard hebt gewerkt of een taak hebt afgerond.
Tip 2. Zorg voor ontspanning
Je werk vraagt tijd en energie waardoor je je aan het eind van de dag soms moe voelt. Om te herstellen, is het belangrijk dat je ook weer oplaadt. Dat doe je door te ontspannen. Doe je dit niet, dan kun je last krijgen van klachten aan spieren en gewrichten, stress- en burn-outklachten. Jezelf ontspannen doe je door iets te doen waar je blij van wordt. Denk aan het maken van een wandeling, een boek lezen of puzzelen. Erg belangrijk: voorkom dat je in je vrije tijd dingen moet afzeggen die je leuk vindt. Juist daardoor kom je tot rust en krijg je nieuwe energie!
Tip 3. Beweeg
Lichaamsbeweging zoals wandelen, fietsen, zwemmen is goed voor je lichaam en helpt om stress te verminderen. Ook – of misschien wel juist – als je er geen zin in hebt of geen tijd voor kunt maken. Wat nog meer helpt is om tijdens het bewegen zoveel mogelijk bezig te zijn met de activiteit zelf. Wat voel je, wat zie je en wat hoor je? Zo voorkom je dat je gaat nadenken over die presentatie of andere dingen die spelen op het werk.
Tip 4. Noteer positieve gebeurtenissen
Een optimistische kijk, hoop en zelfvertrouwen maakt je sterk. Daarnaast helpt dit je omgaan met dingen die niet goed gaan of die stress veroorzaken. Noteer bijvoorbeeld een week lang iedere avond drie goede dingen die er zijn gebeurd. Kijk daarbij naar hoe de gebeurtenis is ontstaan, of je er invloed op hebt gehad en hoe je ervoor kunt zorgen dat het vaker voorkomt.
Tip 5. Ga in gesprek met je leidinggevende
Naast het bewaken van grenzen, voldoende bewegen en zorgen voor ontspanning speelt steun en begrip van je leidinggevende een belangrijke rol in het voorkomen van stress. Ga regelmatig met elkaar in gesprek en bespreek hoe het gaat. Plan op vaste basis een gesprek in en vertel daarin waar je tegenaan loopt op de werkvloer, wat je nodig hebt en wat kan (of moet) er anders? Als jouw leidinggevende niet weet wat er speelt, kan hij of zij je ook niet helpen.
Tip 6. Schakel op tijd een professional in
Merk je dat je je werk niet meer kunt loslaten, ben je daardoor oververmoeid en ontstaan er fysieke klachten zoals rug- of buikpijn? Dan is het tijd om hulp in te schakelen van bijvoorbeeld de huisarts of (bedrijfs)fysiotherapeut. Samen kijk je naar wat je kunt doen om te zorgen dat je weer beter beweegt. Zo voorkom je niet alleen uitval op de werkvloer, maar creëer je ook een gezonde werkhouding!