“Als bedrijfs- of arbeidsfysiotherapeut help je lichamelijke klachten voorkomen of herstellen”

Omdat vandaag de dag praktisch alles digitaal is, bewegen we steeds minder op de werkvloer. Het kopieerapparaat wordt niet meer gebruikt, want je stuurt het wel even digitaal. En je loopt niet meer naar een collega, maar chat of appt diegene. Terwijl beweging ook in een kantooromgeving essentieel is. Bedrijfsfysiotherapeut Maurice Duivenvoorde: “Mensen vinden dat ze steeds meer moeten en dat uit zich in klachten en overbelasting op het werk. Met totale uitval als gevolg.”

Arbeidsfysiotherapie richt zich op het herstel van klachten van jou als individuele werknemer. Bedrijfsfysiotherapie richt zich daarnaast ook op het voorkomen van klachten, zowel op individueel niveau als voor een gehele organisatie. Uitval op het werk kan meerdere oorzaken hebben: de werkdruk of werkbelasting is te hoog of overprikkeling door alle indrukken op de afdeling. Ook privéomstandigheden zoals financiële zorgen, gezondheidsklachten en relationele problemen kunnen een rol spelen bij uitval. “Als iemand niet in staat is om grenzen te stellen wanneer genoeg ook echt genoeg is en er grenzeloos wordt doorgewerkt, ligt uitval op de loer. Iemand is dan zo gespannen aan het werk dat er fysieke klachten ontstaan. Klachten die je dan ervaart zijn hoofdpijn, verkrampte schouders of pijn in de polsen. Daar ga je met de arbeidsfysiotherapeut over in gesprek. Samen zoek je naar de bron van je klachten.”

Bedrijfsfysiotherapeut Maurice Duivenvoorde

Bewegingsvrijheid

Sinds de coronacrisis werken veel meer mensen vanuit huis. Dat thuiswerken geeft bewegingsvrijheid omdat je makkelijk een rondje met de hond loopt of vaker een frisse neus gaat halen dan je op je werk zou doen. Een goede ontwikkeling, vindt Maurice. Maar naast voldoende bewegen moet je ook een goed ingerichte werkplek hebben. Werk je achter een laptop? Dan heb je bijvoorbeeld een los toetsenbord, laptopstandaard of een los beeldscherm nodig. “Daarnaast is een goed instelbare stoel en de bij jou passende bureauhoogte essentieel. Wat ook helpt is regelmatig afwisselen tussen staand en zittend werken.”

Spiegel voorhouden

Naast praktische tips en oplossingen denkt de arbeidsfysiotherapeut mee over hoe je te zware lichamelijke belasting voorkomt. Maurice: “Werk je bijvoorbeeld in de zorg en moet je de benen van een patiënt zwachtelen? Dan is het belangrijk dat dit op een voor jou goede hoogte gebeurt. Het been van de patiënt optillen is zwaar en wat je bijvoorbeeld kunt doen is iets onder het been zetten waar het op kan steunen. Of moet je zwaar tillen of trekken voor je werk? Dan kijken we naar hoe je dit kunt voorkomen of hoe je dit anders doet. Kun je misschien meer doen met een kar of een heftafel? Maar ook: welke samenwerking kun je met een collega zoeken zodat je je minder zwaar belast. Als arbeidsfysiotherapeut help je medewerkers om klachten op de werkvloer te voorkomen of te herstellen.”

Gezond gedrag

De afgelopen jaren ziet Maurice steeds meer mensen met mentale klachten. “Mensen vinden dat ze steeds meer moeten en dat uit zich in klachten en overbelasting op het werk. Met totale uitval als gevolg. De eerste maanden van corona zaten mensen volledige werkdagen achter hun laptop in Zoom-sessies. In die tijd gaf ik veel advies over online overleg. Het helpt al als je vijf minuten voor het einde van een overleg aangeeft dat je naar een volgend overleg moet. Dan kun je even naar de keuken lopen voor een kop thee of om iets te eten. Of loop deze minuten een keer of twee de trap op en neer. Dat is gezond pauzegedrag.”

Langzaam opbouwen

Soms wordt gedacht dat je klachtenvrij wordt dankzij fysiotherapie en dat je daarna pas weer aan het werk gaat. “Dat is niet altijd het geval. Het kan juist ook helpen om iedere dag dat je ziek thuis bent alweer langzaam op te bouwen naar je werk. Dat begint al met half uur tot een uur per dag. Je bent boventallig aan het werk zodat je kunt herstellen zonder tijdsdruk. Door langzaam op te bouwen word je sterker. Je lichaam krijgt weer eelt om sterker terug te keren op de werkvloer.”