Het verhaal van Gesina: bij de fysiotherapeut na hersenletsel

Fysiotherapie kan mensen met hersenletsel helpen. Bijvoorbeeld na een hersenbeschadiging veroorzaakt door een ongeval. Gesina vertelt haar verhaal: “Op 30 december 2020 kreeg ik een ernstig auto-ongeluk. Ernstig mag ik het echt wel noemen, want ik heb er hersenletsel door gekregen. Heel januari heb ik in coma gelegen. Op 8 februari 2021 kon ik starten met revalideren bij het Daan Theeuwes Centrum in Woerden.”

De therapeuten stimuleren haar het beste uit zichzelf te halen. Fysiotherapeut Jan Willem Smaling vertelt: “Gesina heeft bij het ongeval ernstig neurologisch letsel en verschillende botbreuken opgelopen. In het Daan Theeuwes Centrum proberen we fysieke, logopedische en cognitieve doelen te combineren binnen onze therapieën. Al vrij snel zijn we gestart met staan in een speciale statafel om haar rompbalans en conditie op te bouwen. Dit deed zij eerst bij fysiotherapie, later ook bij andere therapieën, zoals logopedie en neuropsychologie. Bij de start van haar revalidatie was Gesina door een ernstig beperkte rompbalans niet in staat om zelfstandig te zitten zonder steun.”

Gesina vult hem aan: “In het begin zat ik in een rolstoel en kon ik mezelf met geen mogelijkheid verplaatsen. Nu loop ik met een rollator! Ik heb elke dag fysiotherapie. Daarnaast doe ik ook ergotherapie en krachttraining.” Gesina besluit het gesprek met een positieve blik: “Tegenwoordig revalideer ik vier dagen per week poliklinisch vanuit mijn eigen appartement waar ik zelfstandig woon. Ik maak weleens de grap: “Ik heb dan wel hersenletsel, maar met mijn brein is niks mis!”