In de zomer van 2023 komt Donné met hevige buikkrampen op de spoedeisende hulp terecht. Hij bleek ernstige problemen te hebben met zijn alvleesklier en wordt geopereerd. Door zijn ziekte van Parkinson was de revalidatie die volgde extra moeilijk en ook extra belangrijk. Fysiotherapie en Parkinson-boksen helpen hem fit te worden en blijven.
Donné vertelt: “Ik had vreselijke pijnscheuten in mijn maag en kwam op de eerste hulp terecht. De artsen ontdekten ze dat mijn alvleesklier voor dertig procent was afgestorven. Dat veroorzaakte veel problemen. Ik lag uiteindelijk 4,5 maand in het ziekenhuis.”
Revalidatie
Wanneer Donné fit genoeg is gaat hij revalideren bij advies en Behandelcentrum Azora bij fysiotherapeut Liesbeth. Zij is fysiotherapeut bij Azora en specialist in de ziekte van Parkinson en parkinsonisme. Ze beschrijft hoe Donné met haar fysiotherapie volgt: ‘Donné heeft de ziekte van Parkinson. Eind 2024 kwam hij naar onze praktijk, na een operatie aan zijn alvleesklier. Op de opnameafdeling Antonia startte hij met revalideren en al snel kon hij vanuit huis naar ons Advies- en Behandelcentrum komen.”
Patiënten met de ziekte van Parkinson krijgen bij Azora alle zorg die ze nodig hebben. Niet alleen van fysiotherapeuten, maar ook van andere zorgverleners wanneer nodig.
Therapie
Donné vertelt over zijn therapie: “Naast diverse therapieën kon ik starten met fysiotherapie, maar ik kon het toen niet opbrengen. Achteraf betreur ik dat. Ik had waarschijnlijk sneller kunnen herstellen als ik een beetje had doorgezet – ook al was ik enorm verzwakt en dertig kilo afgevallen.” Na enkele weken kan hij naar de dagbehandeling. “Tijdens deze revalidatie kwam ik zeven kilo aan, door te trainen en goed te eten.“
Terugslag
Maar in februari 2024 sloeg het noodlot opnieuw toe. De galblaas van Donné bleek ontstoken en gescheurd, en er volgde weer een operatie. “Ik wilde niet opnieuw dezelfde fout maken, dus begon ik de dag na de operatie meteen met fysiotherapie. Ik was vastbesloten om aan mijn herstel te werken en meer spiermassa op te bouwen.“
Behandeldoel en succes
Liesbeth vertelt over zijn behandeldoel: “Hij wilde weer zestig kilometer kunnen fietsen op zijn e-bike. Dat bereikte hij al binnen twee maanden door zich goed aan de oefeningen te houden en voor 100% in te zetten. Daarna wilde hij nog fitter worden en de progressie van zijn Parkinson vertragen.”
Fysiotherapie en Parkinson-boksen
Elke maandag volgt Donné fysiotherapie bij Liesbeth. “Wekelijks doet Donné onder mijn begeleiding een intervaltraining. We werken onder andere aan zijn coördinatie, houding en looppatroon. Zijn favoriete onderdeel is het ‘Parkinson-boksen’. Omdat hij vroeger kickbokste, zitten de bewegingen in zijn spiergeheugen. Het cognitieve aspect van het boksen is echter een uitdaging voor hem.” Donné vertelt hierover: “Ik ga altijd met plezier. Mede dankzij de behandelingen van Liesbeth ben ik nog eens zeven kilo aangekomen.”
Bewegen als medicijn
Bewegen is extra belangrijk bij Parkinson. Liesbeth vertelt hoe Donné dit doet: “Thuis doet Donné ook oefeningen, en hij wandelt en fietst regelmatig. Ik werk graag met Donné, omdat hij heel gemotiveerd is. Het is mooi om te zien dat hij op alle vlakken verbetering laat zien. En hij kan zeker nog meer vooruitgang boeken als hij zo doorgaat.”
Fotografie: Martine Sprangers
Dit vind je misschien ook interessant: