In het kort:
- Als je de ziekte van Parkinson hebt, lukt het je hersenen steeds minder goed om je lichaam op een goede manier aan te sturen.
- Je kunt last hebben van trillende handen en benen. Je beweegt langzamer of je hebt moeite om een beweging te beginnen.
- Je kunt niet beter worden van de ziekte van Parkinson. Wel kunnen medicijnen en therapie de klachten een beetje verminderen.
- Bewegen houdt je fit en het lichaam gezond. Bewegen kan een positieve invloed hebben op de nachtrust, eetlust en stemming.
- De fysiotherapeut of de oefentherapeut helpt je om in beweging te blijven.
Wat is Parkinson?
Diep in je hersenen produceren zenuwstellen de stof dopamine. Met deze stof communiceren hersendelen met elkaar en krijgt je lichaam opdrachten. Bij iemand met de ziekte van Parkinson sterven de zenuwcellen die dopamine maken langzaam af. Met minder dopamine lukt het je hersenen steeds minder goed om je lichaam op een goede manier aan te sturen. Waarom de zenuwcellen afsterven is nog niet bekend. De ziekte van Parkinson komt voor op alle leeftijden. Meestal vanaf middelbare leeftijd maar soms ook al op jonge leeftijd. Op thuisarts.nl, parkinsonnet.nl en www.parkinson-vereniging.nl vind je meer informatie over de ziekte van Parkinson.
De klachten bij Parkinson
Naast trillende handen en benen en moeilijker bewegen kun je ook andere klachten hebben. Bijvoorbeeld licht in het hoofd, sneller vermoeid en trager denken. Ook kun je moeite hebben met naar de wc gaan en slecht slapen. Stemmingsproblemen zoals angst of depressieve gevoelens komen ook voor. Het verschilt van persoon tot persoon welke klachten je hebt en hoeveel last je ervan hebt.
De behandeling van Parkinson
Naast medicijnen kunnen fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie of logopedie ook helpen. De behandeling kan thuis, in een praktijk, in een revalidatiecentrum of verpleeghuis. Hoe lang de therapie duurt verschilt van persoon tot persoon. Dit hangt bijvoorbeeld af van welke klachten je hebt en wat je persoonlijke doelen zijn bij de therapie. Het is belangrijk om hier samen met jouw therapeut goede afspraken over te maken. Er is een website gemaakt die jou en je zorgverlener helpt om samen te kiezen voor een passende behandeling. Vul je klachten zelf of met je zorgverlener in en zie welke mogelijke behandelingen geadviseerd worden.
Naar website met beslisondersteuning
Wat kan de fysio- of oefentherapeut voor je doen?
Je komt bij de fysio- of oefentherapeut als je je uithoudingsvermogen, spierkracht en een goede lichaamshouding wilt houden of verbeteren. En ook als je bang bent om te vallen of pijnklachten hebt en je hierdoor minder beweegt. Ook voor problemen met je ademhaling kun je hier terecht. De fysiotherapeut of de oefentherapeut helpt je om in beweging te blijven. Je oefent dagelijkse activiteiten en ook sport en spel. Als het kan, doen de personen met wie je samenwoont met je mee. Zo blijf je verbonden met de mensen om je heen. Hoe meer je oefent en jezelf uitdaagt, hoe meer je kunt bereiken.
Bekijk de video over Parkinson:
Vind direct een fysiotherapeut bij jou in de buurt.
Wat kan de logopedist of ergotherapeut voor je doen?
Je komt bij de logopedist als je merkt dat mensen je minder goed verstaan, je moeite hebt om deel te nemen aan (groeps)gesprekken. Of als je je verslikt in eten of drinken of last hebt van speekselverlies. Je komt bij de ergotherapeut als je je dagelijkse activiteiten zelfstandig of op een andere manier wilt kunnen uitvoeren. Of als je moeite hebt om ergens aan te beginnen of meerdere dingen tegelijk te doen. Ook als je wilt leren omgaan met je vermoeidheid kun je hier terecht.
Kosten
Voor meer informatie over kosten en verzekeringen voor fysiotherapie, zie deze pagina.
Wat kun je zelf doen?
- Maak gebruik van jouw goede momenten in je dagindeling. Bewegen is dan gemakkelijker én leuker.
- Maak bewegen onderdeel van je dagelijkse gewoonten. Het beste is om de ene dag spieroefeningen te doen en de volgende dag aan je conditie te werken.
- Probeer stress te voorkomen want dit kan de klachten erger maken. Neem de tijd voor al je activiteiten of doe oefeningen om te ontspannen.
- En heel belangrijk: vertel anderen wat je nodig hebt.
Wat kun je als mantelzorger doen?
Familie en mantelzorgers worden actief meegenomen in de behandeling. Zorgverleners letten er op dat de mantelzorg niet te zwaar wordt. Soms wordt hierbij ook een maatschappelijk werker of een psycholoog betrokken.
Folder downloaden
Meer informatie lees je in de patiëntenfolder over Parkinson
Deze informatie is gemaakt door medewerkers van het KNGF en een gespecialiseerd fysiotherapeut.