In het kort:
- Bij urine-incontinentie kun je je plas niet ophouden
- Of je verliest ongewild urine tijdens hoesten, niezen, aandrang of sporten
- Als je last hebt van urineverlies, is het verstandig om naar de bekkenfysiotherapeut te gaan
- Urine-incontinentie is bijna altijd goed te behandelen
- Op bekkenfysiotherapie.nl en Thuisarts.nl vind je meer informatie
Wat is urine-incontinentie?
Je kunt ongewild urine verliezen bij activiteiten waarbij je druk op je buik zet en bij niezen en hoesten. Dit noemen we stressincontinentie. Ook kun je ongewild urine verliezen bij plotselinge onhoudbare aandrang. Dat heet urgency-incontinentie. Een combinatie hiervan noemen we mixed incontinentie.
De klachten bij urine-incontinentie
Urine-incontinentie kan huidirritatie en urineweginfectie veroorzaken. Ook kan het zorgen voor onzekerheid en een verminderde kwaliteit van leven en van seksualiteit.
Wat kan de bekkenfysiotherapeut voor je doen?
Als je last hebt van urineverlies, is het verstandig om naar de bekkenfysiotherapeut te gaan. In het eerste gesprek bespreek je welke klachten je hebt. Bijvoorbeeld urineverlies, vaak moeten plassen, poepproblemen, pijn of seksuele problemen. Deze klachten kunnen invloed hebben op je werk, hobby of sport.
Een (inwendig) onderzoek kan onderdeel zijn van het lichamelijke onderzoek, maar alleen met jouw instemming. Dan bespreekt de bekkenfysiotherapeut welke mogelijkheden er zijn voor de behandeling. Je maakt samen een plan waarin staat wat je wilt bereiken met de therapie.
Behandeling en herstel
Tijdens de behandeling geeft de bekkenfysiotherapeut informatie en advies over je urineverlies. Bijvoorbeeld de invloed die urineverlies kan hebben op jouw klachten. Ook krijg je advies over je toilethouding en -gedrag. En tips over voeding en drinken.
De bekkenfysiotherapeut kan voor de behandeling gebruik maken biofeedback. Hiermee meet je de spanning van de bekkenbodemspieren. Ook kan de therapeut elektrostimulatie gebruiken. Met elektrische stroomprikkels leer je hoe je je bekkenbodemspieren voelt. En je leert hoe je spierspanning vermindert. Ook verbeter je de kracht van je bekkenbodemspieren.
Ook krijg je oefeningen voor het verbeteren van de kracht, ontspanning, coördinatie en/of timing van je bekkenbodemspieren. Het is belangrijk om deze oefeningen elke dag te doen zodat je steeds meer controle krijgt.
Bekijk de video over urine-incontinentie:
Vind direct een fysiotherapeut bij jou in de buurt.
Kosten
Voor meer informatie over kosten en verzekeringen voor fysiotherapie, zie deze pagina.
Wat kun je zelf doen?
Heb je last van ongewenst urineverlies? Blijf er niet mee rondlopen! Het is beter om hiermee naar je huisarts of bekkenfysiotherapeut te gaan. Zo kun je leren om met gerichte oefeningen (oefeningen met een doel) invloed uit te oefenen op je klachten. Hierdoor krijg je de controle én je zelfvertrouwen terug. Wat je sowieso kunt doen:
- Span je bekkenbodemspieren aan als je niest, lacht, springt en tilt, en laat daarna weer los. Doe dit heel bewust een tijdje, dan wordt het een gewoonte.
- Adem goed door als je je inspant.
- Drink voldoende en eet vezelrijk. Vezels vind je bijvoorbeeld in groente, fruit, noten, volkorenbrood en zilvervliesrijst.
- Neem de tijd om te plassen en te poepen.
- Stop met roken. Een gezonde leefstijl en een gezond gewicht helpen bekkenbodemklachten te verminderen.
Folder downloaden
Meer informatie is na te lezen in de patiëntfolder van het KNGF over urine-incontinentie.
Deze informatie is gemaakt door medewerkers van het KNGF en een gespecialiseerd fysiotherapeut.