Doe de COPD-risicotest

Het is vandaag Wereld COPD-dag. In ons land hebben zo’n 600.000 mensen COPD en nog eens tienduizenden mensen lopen risico op deze longziekte. Als je COPD hebt is het belangrijk dat je dit zo vroeg mogelijk te weet, zodat je erger kunt voorkomen. Doe de test van het Longfonds en zie in één minuut of jij risico hebt op COPD.

COPD is een ongeneeslijke ziekte waarbij de longen onherstelbaar zijn beschadigd. De beschadigingen zorgen ervoor dat je minder zuurstof kunt opnemen. Lees meer over de klachten die bij deze longziekte horen.

Hoe werkt de test?

De vragen uit de COPD-risicotest gaan over jouw leeftijd, rookgedrag, kortademigheid en over hoesten. Hiermee wordt een goede inschatting gegeven van je risico op COPD. Deze test geeft niet aan of je COPD hebt, maar meet wel of je een verhoogd risico op deze longziekte hebt.

De uitslag van de COPD-risicotest heeft drie categorieën:

  • geen verhoogd risico
  • licht verhoogd risico
  • hoog risico.

Na de uitslag

Als uit de uitslag blijkt dat je een hoog risico op COPD hebt, raden wij je aan om contact op te nemen met je huisarts. Hij of zij kan verder onderzoek doen of je eventueel doorverwijzen naar een longarts.

Wat kunnen de fysiotherapeut en de oefentherapeut voor je doen?

Als je COPD hebt, kun je in een negatieve cirkel terechtkomen. Bewegen maakt je kortademig, en dat voelt vervelend. Daarom ga je steeds minder bewegen. Hierdoor word je minder fit en verliezen je spieren kracht. Bewegen wordt dan steeds moeilijker, en je klachten nemen toe. Fysiotherapie en oefentherapie kunnen je helpen om deze cirkel te doorbreken.

Je komt bij de fysiotherapeut of de oefentherapeut als je:

  • adviezen wil over hoe om te gaan met COPD
  • fitter door het leven gaan door je conditie en spierkracht te verbeteren
  • het verbeteren of leren omgaan met een goede ademhaling.

Bekijk ook onze video over (de behandeling van) COPD

Dit vind je misschien ook interessant: