Het verhaal van Jan: “Zonder fysiotherapie zou ik nu met een zuurstoftank lopen”

Jan Nooteboom heeft COPD, kreeg in 2014 een hartinfarct en heeft twee nieuwe knieën gekregen. Fysiotherapie speelde steeds weer een cruciale rol voor Jan om optimaal te kunnen blijven bewegen. Want dat is zijn lust en zijn leven. 

Jan: “Ik heb altijd veel gesport. Van mijn tiende tot mijn 58e jaar heb ik alles wel gedaan. Veel geskied, elke winter. In 2014 werd ik niet lekker, kreeg pijn in mijn borst. Mijn huisarts heeft meteen de ambulance gebeld. Op weg naar het ziekenhuis kreeg ik toen een hartinfarct. Je voelt het niet aankomen maar ineens lig je daar bijna nooit meer licht te zien.” 

Doorverwezen

“Na mijn hartoperatie begon ik na drie dagen met fysiotherapie. En drie dagen daarna ging ik alweer naar huis. Een paar weken na de operatie is naar voren gekomen dat ik COPD heb, in plaats van chronische bronchitis, wat ik altijd dacht. In het ziekenhuis hebben ze me toen doorverwezen naar fysiotherapeut Chris.” 

Verbeteren

Chris Aalberts is al ruim dertig jaar sportfysiotherapeut  en oncologietherapeut bij fysiopraktijk de Koostraat. De afgelopen jaren is Jan Nooteboom bij Chris onder behandeling. “Het mooiste aan het werken als fysiotherapeut is dat je mensen altijd beter kunt maken. Althans je kan mensen helpen beter te functioneren, je kan iemand natuurlijk niet altijd genezen van een klacht of ziekte. Zoals bij Jan, zijn COPD kan ik bijvoorbeeld niet genezen maar met fysiotherapie en gerichte oefeningen kan zijn algehele functioneren en uithoudingsvermogen verbeteren.”

Trainen met COPD

“Mijn rol als fysiotherapeut is belangrijk bij het trainen voor mensen met COPD. Het is namelijk niet alleen een longziekte vaak zijn ook het hart, de pezen en kraakbeen aangetast. Als je zonder fysiotherapeut gaat trainen dan loop je een groter kans op blessures. Vervelend en het motiveert niet om weer te trainen. Jan komt wekelijks naar mijn praktijk, voor zijn COPD maar ook nadat hij twee nieuwe knieën kreeg was hij bij mij onder behandeling.” Kijk voor meer informatie over COPD op: https://defysiotherapeut.com/aandoeningen-en-klachten/copd/

 

Weer skiën (met nieuwe knieën)

“Jan wilde graag zo gauw mogelijk na de knie-operaties weer kunnen fietsen en skiën. Dat is gelukt. Omdat hij een achtergrond heeft in sporten pakte hij de oefeningen snel op en hij was heel gemotiveerd. Dat Jan weer kon skiën na de operatie vond ik geweldig maar het verbaasde me niet. Je moet kijken wat je nodig hebt om veilig te kunnen skiën en hij had voldoende ervaring, genoeg uithoudingsvermogen en aan de spierkracht hebben we gewerkt.”

Meer en beter bewegen

Voor Jan heb ik een gevarieerd programma met krachttraining en duurtraining gemaakt. Bij longpatiënten is het bijvoorbeeld belangrijk dat je de schouders en borstkas traint, daar zitten de ademhalingsspieren. Dankzij die oefeningen kunnen mensen weer beter uitademen en dat is belangrijk voor het adempatroon. Ik geef bij mijn behandelingen veel voorlichting en benadruk de noodzaak van meer en beter bewegen.” 

Op voeding letten

Maar ik kijk ook naar voeding en de rest van iemands levensstijl. Want bij een goede behandeling kijk je naar de hele mens en alle gedragsaspecten van iemand; rookt of drinkt iemand, wat is het voedingspatroon en gaat hij of zij laat naar bed. Ik geef advies en verwijs mensen ook wel eens door naar andere specialisten zoals diëtisten. Zeker COPD patiënten moeten op hun voeding letten, dat is met name bij deze groep nauw verbonden met het bewegingsapparaat. 

Jan sluit of: “De fysiotherapie helpt om mijn COPD op één level te houden en te zorgen dat ik niet slechter word. Zonder fysiotherapie zou ik nu al met een zuurstoftank lopen. Dat is het grote verschil dat Chris mij ook geeft.” 

Bekijk het hele verhaal van Jan: