“Opgeven is geen optie”

Wanneer Hans een zeldzame diagnose krijgt, wordt hij terugverwezen voor training en begeleiding bij de fysiotherapeut. Hierdoor blijft hij niet alleen lichamelijk maar ook mentaal in balans.

Hans: ‘Ik had al een tijd enorme hoofdpijnen en kreeg de zeldzame diagnose durale arterioveneuze fistel (DAVF) graad 3. Na een ingrijpende hersenoperatie revalideerde ik in het ziekenhuis. Daarna werd ik terugverwezen naar Academas, waar ik al jaren fitness.”

Blijvende hersenbeschadiging

“Samen met mijn zwager ga ik twee keer per week. Ik start dan met fietsen en vertel mijn fysiotherapeut Maria hoe het met mij gaat, want dat verschilt van dag tot dag. Ik heb blijvende hersenbeschadiging. Mijn oriëntatie, evenwicht, gezichtsveld en parallax zijn verstoord. Verder ben ik sneller overprikkeld door licht en geluid, daar moet ik ook rekening mee houden, want dat kan epilepsieaanvallen uitlokken.”

In beweging blijven

“Ik kan inmiddels zelfstandig routine-oefeningen op de apparaten doen. Met Maria oefen ik mijn balans. Dit verbetert superlangzaam, maar opgeven is geen optie. Maria geeft mij alle aandacht die ik nodig heb. Ik voel me heel zeker bij haar. Op dagen dat ik niet naar Maria ga, wandel ik of fiets ik op mijn driewieler. Ik wil in beweging blijven, want verder kan ik niet veel. Ik zou het liefst weer op mijn motor zitten en eraan sleutelen, maar ik heb geaccepteerd dat dit niet meer kan. Na een training kom ik altijd voldaan en opgewekt weer thuis.”

Verschillende oefeningen

Fysiotherapeut Maria: “Ik doe met Hans lunges op de balansschijf en grondoefeningen om zijn core te verbeteren. Ook doen we oefeningen gericht op zijn uithoudingsvermogen en functionele kracht. Een maand geleden gaf hij aan dat zijn lijf stijf aanvoelde. Toen ben ik met hem oefeningen gaan doen waarbij spierlengte en kracht worden gecombineerd, waaronder de deadlift.”

Balans verbeteren

“Zijn kortetermijngeheugen is aangetast. Op slechte dagen weet hij de oefeningen niet meer en kan hij ze moeilijker uitvoeren. Dan zoek ik een rustige plek en houd mijn mond. En ik versimpel de oefeningen. Zijn doel is behouden wat hij heeft en zijn balans verbeteren zodat hij zich zekerder voelt bij lopen en fietsen. Hij leert snel. Als hij zelf blijft trainen, denk ik dat hij qua conditie prima zal blijven. Maar hij heeft echt iemand nodig om zijn balans te trainen. Als ik dat niet zou doen, kan hij de oefeningen niet uitvoeren. Dan gaat hij ook mentaal achteruit.”

Mensen-mens

“Het functionele trainen vind ik het belangrijkst. Ik ben echt een mensen-mens en wil dat Hans zich op zijn gemak voelt.”