Jorg: “Van angst voor bewegen naar vertrouwen in bewegen.”

Na een MRI van zijn schouder sprak de orthopeed Jorg toe. De enige oplossing om verlost te zijn van zijn pijn was een nieuwe schouder. Dit betekende een operatie met vooraf en achteraf een langdurig revalidatietraject en na tientallen jaren weer een nieuwe schouder. Hij dacht hier negen maanden over na en ging daarna op zoek naar een alternatief. Hij nam contact op met fysiotherapeut Edwin.

“Begin 2021 kwam ik bij Edwin met mijn arm naar beneden hangend en half verdoofd van de pijnstiller oxycodon. Ik wilde de bevestiging dat mijn schouder verrot was en ik een nieuwe moest, zoals de chirurg mij had verteld. Na motorcross-ongelukken in 2006 en 2010 ben ik geopereerd. Na die twee revalidatietrajecten stopte ik met sporten en verloor daarmee mijn fitheid. Ik kon mijn kleine niet meer op mijn schouder zetten, maar dat nam ik voor lief. Eens in de zoveel jaar kwam ik bij een fysiotherapeut wanneer ik meer pijn voelde. Ik kreeg altijd van de chirurgen en fysiotherapeuten te horen dat ik voorzichtig moest doen met die schouder.”

Kijken naar wat wél kan

“Edwin had een andere manier van benaderen. Hij keek naar wat ik wel kan in plaats van wat ik niet kan. En ik bleek wel mijn arm op te kunnen tillen en ging steeds meer bewegen. De pijn werd minder en ik kon uiteindelijk van de oxycodon af. Ik trainde twee keer per week onder begeleiding van fysiotherapeut en trainer Renz van Haandel in de cross-fitbox. Ik kreeg steeds meer vertrouwen en na een jaar was ik sterker en fitter. De operatie aan mijn schouder is nu niet nodig. Ik fiets weer met mijn vrienden en maak thuis een overkapping. Mijn leven is een paar punten gegroeid en dat is dankzij Edwin en Renz.”

Edwin: “Ik heb Jorg zijn verhaal laten vertellen en daarna gedragsexperimenten gedaan. Hierdoor zag ik wat hij wel kan als hij wordt afgeleid van zijn angst en beperkingen. Daarna zijn we rustig zijn kracht gaan opbouwen. Hij is onder begeleiding van Renz van Haandel, collega fysiotherapeut en eigenaar van Crossfit Empower Uden, sterker geworden. Zijn doel was weer fietsen en op de motor zitten. Door de trainingen kreeg hij weer plezier in zijn leven en is zijn kracht enorm toegenomen. De operatie is voor nu niet nodig.”