Joop: “Blijven bewegen is essentieel bij de ziekte van Alzheimer”

Joop kreeg de diagnose Alzheimer in 2017, hij was toen 71 jaar. Hij heeft geheugenproblemen en is snel vermoeid. Zijn doel is om, ondanks zijn beperkingen, zo lang mogelijk thuis te wonen en veilig te blijven bewegen. Fysiotherapie helpt Joop daarbij. 

‘Amateurtoneel was mijn lust en mijn leven. Totdat ik steeds vaker mijn teksten vergat, al had ik maar twee regels. Eerst dacht ik: het is een ouderdomskwaal. Maar het begon mijn vrouw Reino op te vallen dat ik ook moeite kreeg met het onthouden van cijfers, zoals mijn pincode en telefoonnummer. 

Na een half jaar van dit soort signalen ben ik naar de huisarts gegaan. Ik moest wat testjes doen en kreeg een doorverwijzing voor de geriater. De diagnose na grondig onderzoek: de ziekte van Alzheimer, het beginstadium. Ik wilde er niet aan en vroeg om een second opinion. Maar na een hersenscan was de diagnose onomstotelijk. Het kwam aan als een mokerslag. 

Denken in mogelijkheden

Joop zoekt oplossingen voor de beperkingen van zijn Alzheimer: ‘naast problemen met mijn geheugen ben ik snel moe daarom heb ik nu een e-bike. Ook heb ik moeite met dagelijkse activiteiten zoals koken. We koken nu op inductie in plaats van gas. Dat vergat ik namelijk vaak uit te zetten. Vakantievideo’s monteren lukt ook niet meer. Het programma heeft een update gehad en ik kan geen nieuwe dingen meer leren.
Toch denk ik liever in mogelijkheden dan beperkingen. Ik wandel, rijd nog auto, ga graag op vakantie in eigen land en speel eens per week Walking Football. Ook doe ik iedere ochtend mee aan Nederland in Beweging. Om mijn geheugen te trainen speel ik potjes schaak op mijn telefoon.

Alzheimer is niet te genezen en de klachten worden in de loop van de tijd erger, maar je kunt het ziekteproces wel vertragen. In beweging blijven speelt hierbij een belangrijke rol. Door de alzheimer gaat dit niet altijd vanzelf. Ik heb daarom contact gezocht met de fysiotherapeut die ook mijn vrouw behandelt. Samen oefenen we de dagelijkse handelingen waar ik moeite mee heb. Ik krijg ook oefeningen mee voor thuis, die ik trouw uitvoer. Wat ik fijn vind is dat de fysiotherapeut ook een luisterend oor biedt en mijn galgenhumor begrijpt. 

Leven met de dag

Mijn vrouw en ik plannen weinig tot niks meer, we leven met de dag. Van de overheid moet iedereen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Hier sta ik achter, ik wil graag bij Reino blijven die inmiddels mijn mantelzorger is. Maar dan moet dementie wel op de chronische aandoeningenlijst komen. Ik heb vaak behandeling nodig om veilig en zelfstandig thuis te kunnen blijven functioneren. Dat loopt dus aardig in de papieren. 

Ik wil graag dat het taboe op de ziekte verdwijnt. Sommige mensen ontwijken ons omdat ze het moeilijk vinden om over Alzheimer te praten. Daardoor voelt het soms alsof we op een eiland zitten. Dat is pijnlijk.’ 

Meer informatie

Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen (een syndroom), waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig hersenziektes. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. De fysiotherapeut en ergotherapeut helpen mensen met dementie om in beweging te blijven en om dagelijkse activiteiten naar tevredenheid en veilig uit te voeren.

Wereld Fysiotherapie Dag

Op 8 september is het Wereld Fysiotherapie Dag. Wereldwijd staan we op deze jaarlijkse dag stil bij het belang van fysiotherapie binnen de zorg. Bekijk het filmpje waarin Joop vertelt wat fysiotherapie voor hem betekent.

 

Video over dementie

Bekijk de video over fysiotherapie bij dementie.