“Ingrid geeft mij veel vertrouwen”

Djoke heeft Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS), een chronische aandoening. In haar rechterbeen is dit ontstaan door te strak verband na een operatie en in haar linkerarm door een infuus. Bij fysiotherapeut Ingrid vindt zij wat zij nodig heeft om, ondanks haar beperking, fit door het leven te gaan.

“In juni kwam Djoke bij mij in de praktijk met een specifieke klacht. Ik heb haar schouder onderzocht. Ze gebruikte deze maar voor 40 procent. De klacht kwam door haar houding in haar rolstoel. Als ze loopt gebruikt ze een kruk met haar rechterarm. Haar linkerarm zit in een spalk. Haar dystrofische been moet in beweging blijven, anders treedt er necrose op. Het doel was om haar schouder op orde te hebben en daarmee het lopen te verbeteren.”

Djoke vertelt hoe Ingrid en zij samenwerken: “Ingrid gaf mij krachtoefeningen. Nu doe ik zelfstandig oefeningen in de sportschool en daarna ga ik naar Ingrid. Zij zorgt voor onderhoud in mijn rug, knie, schouder en nek. Door mijn CRPS heb ik een ander looppatroon en belast ik mijn hele lichaam niet symmetrisch. Sporten en bewegen zorgt voor minder pijn en zelden verzuim op mijn werk.” Na een aantal weken oefenen kon ze haar arm weer voor 85 procent gebruiken.

Triatlon houdt je fit

Ingrid en Djoke hebben een gedeelde passie, vertelt Djoke: “Ingrid heeft meegedaan aan de Olympische Spelen als triatleet en ik aan de Paralympische Spelen als zitvolleyballer. Vijf jaar geleden heb ik op het WK afscheid genomen van het Nederlands zitvolleybalteam. Ik zocht een nieuwe uitdaging en dankzij Ingrid ben ik gestart met triatlon.” Ingrid licht toe hoe zij Djoke adviseert en behandelt: “Ik adviseer haar waar haar hoofd en schouder moeten zijn als ze fietst en wheelt (rolstoelfietsen). Ik probeer de weefsels in haar lijf rustig te houden met drukpunttherapie over haar hele lichaam. En ik doe ontspannings- en schoudertherapie en mobilisatie bij haar.”

Vertrouwen en communicatie

Djoke: “In de twintig jaar dat ik bij Ingrid kom, hebben we een vriendschap opgebouwd. Alleen aan Ingrid vertel ik wanneer ik pijn heb. Bij haar voel ik me vrij om te klagen. Ingrid is mijn inspirator. Ik ben haar heel dankbaar. Het is mijn geluk geweest dat ik haar als fysiotherapeut heb gekregen, alsof het zo heeft moeten zijn.” Ingrid laat haar waardering zien: “Djoke is een boegbeeld voor de parasport. Ze draagt met haar eigen sportprestaties en clinics die ze geeft bij aan het verspreiden van het nut van sport en bewegen. Ik probeer haar daarbij heel te houden.”