“Ik luister nu beter naar mijn lichaam”

Sandra kwam bij de fysiotherapeut terecht toen ze zo’n pijn had in haar rechterknie dat ze niet meer kon hardlopen. Fysiotherapeut Niels heeft haar behandeld. En geleerd hoe ze dit in de toekomst kan voorkomen.

Sandra: ‘Vanaf het moment dat ik besloot te trainen voor een halve marathon rende ik met twee anderen. ‘Bij een loop van 16 km kreeg ik halverwege pijn in mijn rechterknie, alsof hij vastzat. De weken daarvoor had ik dat ook af en toe. Ik kwam bij Niels toen de pijn in mijn knie doortrok naar mijn bil. Hij vroeg wat ik verwachtte te halen bij hem. Dat was duidelijkheid en een goed herstel. Hij checkte van alles: mijn voet, knie, bovenbeen, het verschil tussen links en rechts. En hij legde mij duidelijk uit waardoor mijn klachten kwamen. Ook vroeg hij hoe graag ik die wedstrijd wilde doen. Die Stevensloop was wel een bucketlistje voor mij. Toen hij zei dat ik mij beter kon richten op mijn herstel vond ik dat niet leuk, maar  prettig dat hij duidelijkheid gaf.

Hij heeft gewrichten in mijn been losgemaakt en spieren gemasseerd. Hij gaf advies om een week niet hard te lopen. Daarna ben ik gestart met 3 keer 10 minuten rennen met wandelen tussendoor. Ik bleef iedere dag wandelen, want ik ben graag buiten. Daarna begon ik weer met opbouwen. Vorige week heb ik weer wat meer last gehad en wat rust gepakt. Niels gaf mij ook rek- en krachtoefeningen mee. Dankzij Niels kreeg ik weer de regie over mijn klachten en weet ik wat verstandig is om te doen. Ik luister nu beter naar mijn lijf en hierdoor kan ik voorkomen dat dit nog een keer gebeurt. Als ik helemaal niet meer zou kunnen rennen lijkt me dat heel erg. Je kunt zo lekker uitwaaien. Dat is heerlijk, een leukere sport is er niet.’

Niels: ‘Sandra vertelde mij dat ze al enkele weken klachten had. De pijn kwam steeds sneller opzetten met rennen. Haar knie was niet warm en dik. Na ons gesprek en het onderzoek was het klachtenbeeld: een “runners knee”. Ze had pijnklachten aan de buitenzijde van de knie. Het behandelplan bestond uit drie stappen. Ik gaf uitleg en duidelijkheid naar Sandra over haar klacht en hoe realistisch de halve marathon was. Daarnaast gaf ik haar inzicht dat de manier waarop ze nu omging met haar blessure, namelijk door blijven lopen, haar niet ging helpen. Ik gaf haar advies om een week rust te houden. De tweede stap was het behandelen van de beweegbeperkingen in de keten van gewrichten en spieren door manuele vaardigheden en oefeningen. De preventieve insteek om blessures te voorkomen was de derde stap. Van het bespreken van het belang van hardloopschoenen, een trainingsplan op maat en looptechniek tot het uitvoeren van krachttraining. De halve marathon heeft ze niet gelopen, maar op de wedstrijddag was10 kilometer pijnvrij mogelijk. Nu kan ze, met meer eigen regie, doortrainen voor de halve marathon.’

Niels Langens is fysiotherapeut bij FysioSupport in Mill

Lees wat je zelf kunt doen bij knieklachten: