“Ik hoopte dat het uit zichzelf zou overgaan”

Willem Jan (69) kreeg begin 2023 veel pijn in zijn nek bij het klussen. Zijn huisarts adviseerde fysiotherapie. Door behandeling, oefentherapie voor thuis en een gezonde levensstijl gaat het weer stukken beter met Willem Jan.

“Ik voelde me beperkt bij het fietsen. Links over mijn schouder kijken was pijnlijk waardoor ik moest afstappen om het achteropkomende verkeer te zien. ‘s Nachts had ik pijn als ik me omdraaide in bed. Ik had de hoop dat het uit zichzelf zou overgaan.”

“Bij de huisarts bracht ik mijn nekklachten ter sprake. Zij adviseerde fysiotherapie. Ik verwachtte van mijn klachten af te raken als ik naar de fysiotherapeut zou gaan. Albert vroeg naar mijn klachten en hij checkte hoe ik naar links en rechts bewoog en masseerde mijn nek. Thuis deed ik meerdere keren per dag mijn oefeningen: vijf keer mijn hoofd draaien naar links en naar rechts. Tijdens de vervolgafspraken gebeurde hetzelfde als de eerste behandeling. Albert zei dat het herstel bij sommige mensen sneller gaat dan bij anderen. Ik merk dat ik nog steeds wat pijnklachten heb, maar het gaat stukken beter.”

Fysiotherapeut Albert Kremer vertelt over het onderzoek en de behandeling van Albert: “Tijdens het onderzoek viel op dat hij een forse pijn-reactie had bij het draaien naar links en het achteroverbuigen van de nek. We hebben gesproken over de mogelijke diagnose: een irritatie van de gewrichtjes in de ruggenwervel. Mogelijk in combinatie met lichte artrose van de nek. Ik gaf uitleg over de klacht en vertelde dat deze goed kan herstellen. Na behandeling voelde ik dat de draaibeweging van de nek verbeterde. Willem Jan gaf zelf ook aan dat het draaien direct een stuk makkelijker ging. Dat gaf hem vertrouwen en vertrouwen is goed voor het herstel.”

“In mijn oefentherapie voor thuis gaf ik een oefening om de draaibeweging in gang te houden. Ik heb hem uitgelegd dat we na vier tot zes behandelingen een goed beeld hebben of de behandeling aanslaat. Hij heeft een gezonde levensstijl en hij beweegt verder voldoende en uitstekend. Zijn behandeling is nu wekelijks. Ik ben optimistisch over het volledig verdwijnen van zijn klachten.”