“Iedereen ervaart duizeligheid anders”

Er zijn veel verschillende oorzaken van duizeligheid. Om tot een goede behandeling te komen, is het belangrijk de oorzaak van de klacht te achterhalen. Promovendus Hà Ngo doet onderzoek naar hoe de huisartsenzorg bij patiënten met duizeligheid verbeterd kan worden. “Oefentherapie bij duizeligheid wordt te weinig ingezet, terwijl het vaak goed werkt.”

Een licht gevoel in je hoofd, het gevoel dat alles draait en beweegt. Duizeligheid kan een grote invloed hebben op je leven. Wie duizelig is, kan bang worden om te vallen, gaat daardoor misschien minder vaak de deur uit en kan zijn of haar werk niet meer goed uitvoeren. Duizeligheid ontstaat vaak wanneer je evenwichtsorgaan verstoord is. Het evenwichtsorgaan zijn buisjes in je oor. Als deze niet goed werken, krijgen je hersenen de verkeerde informatie door. Dit zorgt ervoor dat de wereld om je heen begint te draaien.

De vier meest voorkomende vormen van duizeligheid zijn:

  • Benigne paroxismale positieduizeligheid (BPPD): een aandoening aan het evenwichtsorgaan, die binnen in het oor zitten.
  • Neuritis vestibularis: een ontsteking van het evenwichtsorgaan en/of de evenwichtszenuw.
  • De ziekte van Ménière: een aandoening waarbij je aanvallen van duizeligheid krijgt, die gepaard kunnen gaan met minder goed kunnen horen en oorsuizen.
  • Vestibulaire migraine: een vorm van migraine die aanvallen van (draai)duizeligheid veroorzaakt.

Ben je duizelig? Bezoek de huisarts of fysiotherapeut

Ben je acuut duizelig en heb je naast duizeligheid ook andere klachten? Op thuisarts.nl lees je wanneer het verstandig is om contact op te nemen met je huisarts. Omdat duizeligheid veel oorzaken heeft, waarvan sommige ernstig, kan het belangrijk zijn om snel te handelen.

Vooral bij nieuw ontstane en acute duizeligheid is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Deze kan je doorverwijzen naar een fysiotherapeut. “Bij de meest voorkomende oorzaken van duizeligheid zie je dat oefentherapie heel goed kan werken”, stelt Hà Ngo. Zij is huisarts in opleiding en werkt aan een promotieonderzoek over hoe de huisartsenzorg bij patiënten met duizeligheid verbeterd kan worden. “Om ervoor te zorgen dat mensen met duizeligheid de juiste zorg krijgen, is het belangrijk dat meer mensen weten dat je met oefentherapie goede resultaten kunt bereiken. Bepaalde fysiotherapeuten zijn daarin gespecialiseerd, bijvoorbeeld de orofaciaal fysiotherapeut en de manueel fysiotherapeut. Zij weten vaak veel over duizeligheid en kunnen je helpen de klachten te verminderen door het inzetten van bepaalde oefeningen. Dit noemen we ‘vestibulaire revalidatie’. Dat helpt trouwens ook erg goed tegen angst voor de duizeligheid.”

Oefentherapie bij positieduizeligheid (BPPD)

Benigne paroxismale positieduizeligheid (BPPD) wordt veroorzaakt doordat kristallen (ook wel steentjes of gruis genoemd) die bij iedereen aanwezig zijn, op een verkeerde plek in het evenwichtsorgaan terecht komen. “Als deze kristallen op de verkeerde plek terecht komen, word je duizelig als je beweegt, omdat de kristallen dan ook bewegen”, legt Hà uit. “Een fysiotherapeut kan achterhalen of dit inderdaad de oorzaak van jouw klacht is, en je helpen de kristallen weer op de juiste plek te krijgen, zodat je klachten verminderen of verdwijnen. Als de klachten aanhouden, ondanks dat de kristallen weer op de juiste plek zitten, kan oefentherapie helpen. Het idee van oefentherapie is dat je duizeligheid uitlokt. Dit doe je elke dag. Daardoor went je lichaam aan duizeligheid, waardoor je minder duizelig wordt. Dat is voor de meeste mensen in het begin natuurlijk heel spannend, want je wilt juist níet meer duizelig zijn. Maar na een paar weken zie je vaak een mooi resultaat.”

Vertigo Training vermindert je duizeligheidsklachten

Met Vertigo Training kunnen mensen die last hebben van aanhoudende duizeligheid zelf aan de slag. Deze training is voor iedereen gratis toegankelijk. Je vult dan een vragenlijst in en krijgt oefeningen die je klachten moeten verminderen. Dat kan na een bezoek aan de huisarts of fysiotherapie, maar ook als je nog niemand gezien hebt. Wie met Vertigo Training niet genoeg resultaat boekt, kan alsnog naar een fysiotherapeut.