Het verhaal van Tiny: na diagnose kanker naar de fysiotherapeut

Fysiotherapie kan mensen met kanker hulp bieden. Zowel in de fase voor, tijdens als na het behandelingstraject. Tiny vertelt wat zij heeft doorgemaakt na haar diagnose kanker en hoe fysio- en oedeemtherapie haar hebben geholpen. Haar fysiotherapeut Gerdien van den Broek vult haar aan.

Tiny: “Eind 2017 werd ik tot mijn grote schrik geconfronteerd met borstkanker. Het traject dat volgde ging allesbehalve van een leien dakje. In januari 2018 ben ik geopereerd: de tumor werd ruim weggesneden, er werd weefsel verplaatst en mijn aangedane borst werd verkleind. Na de bestralingen verliep het herstel moeizaam. Necrose, verhardingen en inwendig littekenweefsel op mijn borstspier waren erg pijnlijk en beperkten me enorm in mijn dagelijkse beweging. Daarnaast was mijn fysieke en mentale conditie door het medische traject met nasleep erg verslechterd.” Tiny krijgt het advies om op zoek te gaan naar een oncologie-fysiotherapeut. “Door zowel mijn behandelend arts bij het Instituut Verbeeten als de plastisch chirurg bij het Maastricht UMC+ werd ik doorverwezen. Ik kwam terecht bij Gerdien van den Broek, gespecialiseerd in fysiotherapeutische begeleiding bij kanker. In de maanden dat ik bij haar onder behandeling was, heeft zij geprobeerd om door middel van fasciatherapie mijn borst en littekens weer soepel te krijgen. Daarnaast gaf ze mij begeleiding bij het opbouwen van mijn conditie en mentale welzijn.”

Fysiotherapeut Gerdien van den Broek vertelt over dit traject: “Mijn bijdrage heeft bestaan uit oedeembestrijding, littekenmobilisatie, een oefenprogramma op maat maken en begeleiding om balans te krijgen in belasting en belastbaarheid.”

Helaas moest Tiny weer geopereerd worden. “Om conditioneel zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de zware vervolgoperatie, ben ik onder begeleiding van Gerdien door blijven werken aan mijn conditie en spierkracht.  Ik heb veel profijt gehad van de fysio-oncologische begeleiding van Gerdien op zowel het fysieke als het mentale vlak. Gerdien vult haar aan: “Het behandeldoel verschoof naar buikspier- en ademhalingsoefeningen, verbeteren van kracht en van het algeheel uithoudingsvermogen.” Tiny besluit: “Nu, drie jaar later, ben ik gelukkig weer volledig hersteld en sport ik met veel plezier twee keer per week.”