Anil: “Ik heb weer plezier in mijn leven”

Anil moest een rugoperatie ondergaan. Voor en na de ingreep oefende hij met fysiotherapeut Henk Piek. Na een jaar is bijna alle pijn verdwenen, en Anil kan weer sporten en muziek maken.

“Ik had al een tijd last van mijn onderrug, met een uitstraling in mijn linkerbeen. De arts dacht aan een hernia, die vanzelf over zou moeten gaan met rust, maar ik bleef er last van houden. Ik kreeg steeds meer pijn. Werken lukte nog, maar lopen, lang staan, muziek maken en sporten gingen niet meer. Ik speel basgitaar, maar die is best zwaar en na een kwartiertje spelen moest ik door mijn knieën zakken om de pijn te laten wegstromen. Ook onze vakanties vielen in het water, want we wandelen graag in de bergen, maar dat kon ik niet.

Uit een nieuwe diagnose, na een MRI-scan, bleek dat ik spondylolisthesis (verschoven rugwervel) had. Dit was te verhelpen met een operatie. Voor de operatie heb ik een intake gehad in het ziekenhuis met fysiotherapeut Henk Piek. Hij keek met mij hoe ik er op dat moment voor stond. Dat was niet zo goed, ik was gedeprimeerd omdat ik zo weinig kon. Ik kreeg een oefenschema mee voor thuis en we hebben een plan gemaakt voor na de operatie.

Direct na de ingreep moest ik onder begeleiding van Henk al een beetje lopen en wat oefeningen doen, en een dag later mocht ik naar huis. Na zes weken rust kon ik voorzichtig gaan bewegen. Ook ging ik twee keer per week naar de sportschool en na drie maanden ging ik weer aan het werk.

De pijn is helemaal weg, ik heb hooguit nog een beetje uitstraling in mijn grote teen. Ik deed een jaar lang oefeningen bij de fysiotherapeut, maar dat is nu ook klaar. Het voelt alsof ik het boek kan sluiten. Zowel mijn rug als mijn mentale conditie zijn enorm verbeterd. Voor de operatie zag ik het niet meer zitten. Nu gaat het heel goed. Ik kan weer werken, sporten en muziek maken zonder pijn en ik gebruik gaan pijnstillers meer. Ik heb weer plezier gekregen in mijn leven.”

Fysiotherapeut Henk Piek: “Patiënten maken na een rugoperatie een nieuwe start. Ze zijn gewend te lopen met pijn. Omdat de oorzaak wordt verholpen, moeten ze een nieuwe manier van bewegen aanleren. Dit gebeurt onder begeleiding van een fysiotherapeut met oefeningen die ze zelf kunnen uitvoeren. Anil leerde snel weer op zichzelf te vertrouwen. Hij wilde graag weer sporten en muziek maken, en dat is gelukt.”