Orofaciale fysiotherapeut

Hoofdpijn

30 november 2023

In het kort:

  • Bij hoofdpijn voel je druk, bonzen of steken in je hoofd. 
  • Licht en geluid kunnen vervelend zijn. En je kunt last hebben van duizeligheid, misselijkheid of vermoeidheid 
  • Hoofdpijn is vaak niet ernstig. Rusten, voldoende water drinken, bewegen en het verminderen van stress kunnen helpen om de hoofdpijn te verlichten 
  • De huisarts kan je helpen als je vaak hoofdpijn hebt, als het heel erg is, of als het je hindert bij je dagelijkse activiteiten 
  • De fysiotherapeut leert je hoe je (zo veel mogelijk) kunt voorkomen dat je hoofdpijn krijgt. En hoe je zorgt dat je er minder last van hebt

Wat is hoofdpijn?

Bijna iedereen heeft wel eens hoofdpijn, ongeveer de helft van alle mensen zelfs jaarlijks. De pijn kan kloppend zijn, scherp of zeurend. Het kan moeilijk(er) zijn om je te concentreren, je werk te doen of juist om te rusten.  

Hoofdpijn kan erg heftig zijn maar is meestal niet ernstig. Als je er veel van last hebt, is het verstandig om dit met je huisarts te bespreken. Zo krijg je de juiste diagnose en behandeling. Je kunt voor de behandeling van hoofdpijnklachten ook terecht bij de fysiotherapeut en bij de neuroloog. 

Meer informatie lees je op hoofdpijnnet.nl, hoofdpijnalliantie.nl of Thuisarts.nl. 

De klachten bij hoofdpijn

Er zijn ongeveer 150 verschillende soorten hoofdpijn. Spanningshoofdpijn en migraine komen het vaakst voor.  

Spanningshoofdpijn

Bij spanningshoofdpijn heb je last van een drukkende of knellende pijn, vaak aan beide kanten van het hoofd. Het voelt alsof er een strakke band omheen zit. Het wordt spanningshoofdpijn genoemd omdat veel mensen naast hoofdpijn ook last hebben van een gespannen gevoel in de nek, schouders en het hoofd. Vermoeidheid, (te) veel cafeïne, stress of regelmatig pijnstillers slikken kunnen de klachten verergeren.

Migraine

Migraine is een probleem van de bloedvaten in de hersenen die een hevige en kloppende hoofdpijn geeft, meestal aan één kant van het hoofd. Je kunt last hebben van misselijkheid, braken en overgevoeligheid voor licht en geluid. En het kan erger worden als je je inspant. Migraine kondigt zich vaak aan door veel geeuwen, vaker plassen, misselijkheid, nekklachten of plotse gevoelens van irritatie, depressiviteit of juist blijheid. Sommigen zien vóór een migraineaanval lichtflitsen, zigzaglijnen, sterretjes of wazige plekken. Migraine kan enkele uren tot dagen duren. Stress, slaapgebrek en voeding spelen een rol. 

Migraine komt ongeveer drie keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Als je ongesteld wordt/bent of als je in de overgang zit kun je meer last hebben van migraine. Je kunt niet genezen van migraine. Wel kunnen medicijnen, het verbeteren van je leefstijl, geen of minder alcohol en leren omgaan met stress de migraine minder erg maken en zorgen dat je er minder vaak last van hebt.

Hoofdpijn gerelateerd aan de nek of de kaak

De spieren van de nek en/of van de kaak kunnen bepaalde hoofdpijnen beïnvloeden. Doordat de fysiotherapeut hiermee aan de slag gaat, kan de hoofdpijn minder heftig, minder lang of minder erg worden.

Wat kan de fysiotherapeut voor je doen? 

Je komt bij de fysiotherapeut als: 

  • je vaker last hebt van hoofdpijn of als de hoofdpijn langer duurt 
  • je hoofdpijn niet minder wordt met eenvoudige zelfzorg, zoals genoeg rusten, drinken en minder stress
  • je vaak hoofdpijn hebt die je dagelijkse bezigheden in de weg zit 
  • je denkt dat je hoofdpijn komt door gespannen spieren in je nek, schouders of gezicht 

Onderzoek

Tijdens je eerste afspraak bespreek je met de fysiotherapeut wat je klachten zijn en wat je met de therapie wil bereiken. De fysiotherapeut stelt je vragen over je hoofdpijnklachten, zoals waar je de pijn voelt, hoe erg het is en hoe lang de hoofdpijn duurt. Hij/zij wil weten hoe vaak je hoofdpijn hebt, wanneer en of je hiervoor eerder behandeld bent. Ook zal de therapeut vragen stellen over je medische geschiedenis en je leefstijl. 

Tijdens een lichamelijk onderzoek kijkt de fysiotherapeut hoe je beweegt. Als het nodig is, test de therapeut de beweeglijkheid, kracht en het uithoudingsvermogen van je nek, je schouders, je rug en/of je kaak. Samen met de therapeut bespreek je welke mogelijkheden er zijn voor behandeling en maak je een behandelplan.  

De fysiotherapeut kan je vragen om een hoofdpijndagboek bij te houden. Hierin houd je bij wanneer je hoofdpijn begint, hoe lang het duurt en hoe erg het is. Ook kun je opschrijven of er dingen zijn die de hoofdpijn erger maken, zoals bepaald eten, stress of te weinig slaap. Het dagboek kan je helpen om patronen te zien en te ontdekken wat de hoofdpijn kan veroorzaken. Hierdoor kunnen jij en je behandelaar een beter idee krijgen van wat er aan de hand is en hoe je geholpen kunt worden. 

De fysiotherapeut stelt geen medische diagnose voor jouw hoofdpijn. Dat doet de huisarts of neuroloog. We werken samen om jou de juiste ondersteuning en begeleiding te bieden bij jouw klachten. 

Behandeling 

De fysiotherapeut geeft je informatie over hoofdpijn. Hij/zij leert je je hoofdpijn beter te begrijpen. Bijvoorbeeld wat de vroege signalen van hoofdpijn zijn, hoe je deze eerder kunt herkennen en welke prikkels de hoofdpijn vaak erger maken. Je leert hoe je hier op een juiste manier mee kunt omgaan en zo kunt voorkomen dat je klachten erger worden. Je oefent de activiteiten die jij belangrijk vindt maar die je door je klachten niet goed meer kan. Als het nodig is, doe je oefeningen voor de beweeglijkheid, kracht, ontspanning of conditie van je hoofd, nek, schouders, rug of je kaak. Soms kan een fysieke behandeling van de spieren of de wervelkolom helpen om je klachten te verminderen. 

Hoe lang de behandeling duurt, verschilt van persoon tot persoon. Dat hangt bijvoorbeeld af van je klachten en wat je wilt bereiken met de therapie. Het is belangrijk om hier vooraf met je fysiotherapeut goede afspraken over te maken. 

Gespecialiseerde fysiotherapeuten bij hoofdpijnklachten 

Vind direct een (gespecialiseerde) fysiotherapeut bij jou in de buurt. 

Kosten

Voor meer informatie over kosten en verzekeringen voor fysiotherapie, zie deze pagina. 

Wat kun je zelf doen?

Algemene tips bij hoofdpijn

  • Zorg voor voldoende slaap en een goed slaapritme 
  • Eet gezond en sla geen maaltijden over 
  • Drink voldoende water en beperk gebruik van koffie, cafeïne houdende energydrank en alcohol 
  • Neem regelmatig rustpauzes of juist een pauze om te bewegen 
  • Leer je momenten van stress herkennen en zoek manieren om ermee om te gaan zoals praten met anderen, wandelen of luisteren naar rustgevende muziek 

Algemene tips bij migraine

  • Heb je migraine dan is het extra belangrijk dat je niet rookt, gezond eet en genoeg beweegt. Onderzoek toont aan dat lage intensiteitstraining (zoals joggen, zwemmen en wandelen) en yoga helpen om het aantal en de hevigheid van migraine aanvallen te verminderen. 
  • Een migraine kondigt zich vaak ruim van tevoren aan. Als je de signalen herkent, kun je op tijd je medicijnen nemen en prikkels die de migraine erger maken uit de weg gaan. 

Toenemende hoofdpijn en andere klachten

Is je hoofdpijn veranderd of heb je steeds vaker of ergere hoofdpijn, maak dan een afspraak met je huisarts. Heel soms is hoofdpijn een gevolg van een serieuzer probleem, zoals een infectie (samen met koorts, koude rillingen, nachtzweten of spierpijn). Ook als je last hebt van hoofdpijn met verwardheid, dubbelzien, oorsuizen, een stijve nek of spierzwakte aan één kant van het lichaam is het belangrijk om een afspraak te maken met je huisarts. 

Deze informatie is gemaakt door medewerkers van het KNGF en een gespecialiseerd fysiotherapeut.