Hallux valgus

5 september 2023

In het kort:

  • Bij een hallux valgus groeit de grote teen scheef, in de richting van de tweede teen
  • Het is een veelvoorkomend probleem: 1 op de 4 Nederlanders heeft er last van
  • Een hallux valgus kan zorgen voor pijn en zwelling rond het gewricht van je grote teen, problemen met schoenen dragen, eeltvorming en stijfheid van je grote teen
  • Een fysiotherapeut helpt je met oefeningen en hulpmiddelen, zodat je minder klachten hebt bij bewegen zoals staan of lopen, of tijdens je werk, hobby of sport
  • Ook na een corrigerende operatie bij ernstige hallux valgus kan de fysiotherapeut je helpen bij het bevorderen van genezing en het geleidelijk hervatten van je activiteiten 

De klachten bij een hallux valgus

Bij een hallux valgus groeit de grote teen scheef, in de richting van de tweede teen. Het is een veelvoorkomend probleem; 1 op de 4 Nederlanders heeft er in meer of mindere last van. De precieze oorzaak voor een hallux valgus is (nog) niet bekend. Wel komt het vaker voor bij vrouwen, ouderen en als je vaak gewrichtsontstekingen hebt, zoals bij de ziekte van reuma. 

Je kunt last hebben van pijn en zwelling rond het gewricht van je grote teen, problemen met schoenen dragen, eeltvorming en stijfheid van je grote teen. Door de scheefgroei kan je grote teen niet meer goed buigen. Terwijl dit wel nodig is tijdens bijvoorbeeld staan en lopen. Je afzet wordt minder krachtig en je staat minder stabiel. Ook kan het lopen pijnlijk zijn door druk op de pijnlijke zwelling aan de zijkant van de grote teen.  

Doordat de scheefstand van de grote teen vaak langzaam erger wordt, kan een hallux valgus steeds meer beperkingen geven in het dagelijks leven. Hoe scheef de grote teen groeit verschilt van persoon tot persoon. Over het algemeen geldt: hoe schever de teen, hoe meer klachten je hebt. Een hallux valgus geeft overigens niet bij iedereen klachten of pijn.  

Meer over deze aandoening lees je op Thuisarts.nl.

De behandeling van een hallux valgus

Heb je last van een scheve grote teen? Je kunt je huisarts raadplegen voor advies. Ook een podotherapeut kan je helpen met het aanmeten van steunzolen of orthopedische hulpmiddelen. 

De fysiotherapeut kan je helpen met specifieke oefeningen om de beweeglijkheid van je grote teen te verbeteren en de spieren rondom jouw voet en enkel te versterken. Hierdoor nemen je klachten tijdens dagelijks bewegen af en kun je weer meer dingen doen. Deze oefeningen worden gecombineerd met hulpmiddelen zoals teenspreiders of tape.  

Soms is je hallux valgus zo ernstig dat je een corrigerende operatie nodig hebt. Hierna kan de fysiotherapeut je helpen bij het bevorderen van genezing en het geleidelijk hervatten van activiteiten. 

Wat kan de fysiotherapeut voor je doen?

Eerste afspraak

Tijdens je eerste afspraak bespreek je met de fysiotherapeut wat je klachten zijn en wat je wil bereiken met de therapie. De fysiotherapeut wil weten hoeveel je beweegt en of je door je klachten dingen uit de weg gaat of niet meer kunt.  

De fysiotherapeut onderzoekt je grote teen en test de beweeglijkheid, kracht en het uithoudingsvermogen van je voet en enkel. Ook zal de fysiotherapeut je vragen om een stukje te lopen of bepaalde bewegingen uit te voeren om te zien of de hallux valgus jouw bewegen beïnvloedt. Als het nodig is onderzoekt de fysiotherapeut ook aangrenzende gewrichten, zoals je knie en heup.  

Na het onderzoek bespreekt de fysiotherapeut met je welke mogelijkheden er zijn voor behandeling. Samen maken jullie een plan om jouw doelen te behalen.   

Voorlichting en advies

De fysiotherapeut informeert je over je hallux valgus en hoe je leefstijl en dagelijkse activiteiten zoals werk en sport invloed hebben op je klachten. Je krijgt advies over het dragen van goede schoenen of inlegzolen, of gebruik van een spalk.  

Behandeling

Je oefent dagelijkse activiteiten die voor jou belangrijk zijn en die jij graag wil verbeteren. Bijvoorbeeld wandelen of traplopen, maar ook werk of sport. Als het nodig is doe je oefeningen om de stijfheid in je grote teen te verminderen of je spierkracht, evenwicht en uithoudingsvermogen te verbeteren. Je bevordert je herstel als je ook thuis oefent en na de therapie blijft bewegen. Zo behaal je het beste resultaat en houd je dit langer vast.  

Hoelang de fysiotherapie duurt verschilt van persoon tot persoon. Dit hangt bijvoorbeeld af van hoe erg je klachten zijn en wat je wil bereiken met de therapie. Het is belangrijk om hier samen met jouw therapeut goede afspraken over te maken. 

Deze informatie komt uit de KNGF-richtlijn Hallux Valgus. 

Vind direct een (gespecialiseerde) fysiotherapeut bij jou in de buurt.

Kosten

Voor meer informatie over kosten en verzekeringen, zie deze pagina. 

Wat kun je zelf doen?

Schoenkeuze is erg belangrijk. Let bij het kopen van schoenen op het volgende: 

  • De schoen moet breed en lang genoeg zijn bij de voorvoet en tenen, zodat de tenen alle ruimte hebben om te spreiden en te strekken. Daarnaast mag de neus van de schoen de grote teen niet naar binnen drukken. 
  • Pijnlijke zwelling aan de zijkant van de grote teen komt meestal door de druk van de schoen op die plek. Bij een schoen die breed genoeg is zal de pijn minder zijn. Let ook op of er geen naden of verdikkingen van het bovenwerk van de schoen over de zwelling lopen. Het bovenwerk van de schoen moet zacht en rekbaar zijn.  
  • Een scheve grote teen gaat vaak samen met pijn onder de voorvoet. Schoenen met (hoge) hakken geven vaak meer pijn, omdat de hak ervoor zorgt dat de druk onder de voorvoet hoger wordt. Het is dus beter om schoenen zonder (of een lage) hak te dragen.  

Deze informatie is gemaakt door medewerkers van het KNGF en een gespecialiseerd fysiotherapeut.