Man met achillespeesruptuur

Achillespeesruptuur

23 september 2024

In het kort

  • Een achillespeesruptuur is een scheuring van de achillespees
  • Wanneer de achillespees scheurt, ervaar je een plotseling knappend gevoel. Alsof iemand je van achteren schopt
  • Als een achillespees scheurt, kan je direct niet meer goed lopen en op je tenen gaan staan
  • De behandeling is vaak zonder operatie waarbij je 6-8 weken in een brace of gips zit met je tenen naar beneden gericht
  • Na 1-2 weken kan je meestal al lopen met een brace of gips aan
  • De fysiotherapeut kan je in de eerste weken adviezen geven, als de brace of het gips afgaat helpen bij de revalidatie om weer normaal te kunnen bewegen en als je dat wil, weer te kunnen sporten
  • Fysiotherapie bestaat vooral uit oefeningen om de spieren rondom je enkel weer sterker te maken en advies over wat je beter wel en niet kan doen

Achillespeesblessure: een achillespeesblessure ontstaat door (relatieve) overbelasting van de achillespees. Meestal ontstaat deze blessure geleidelijk. Lees meer.

Wat is een achillespeesruptuur?

Een achillespeesruptuur is een scheuring van de achillespees. De gemiddelde leeftijd waarop een achillespeesruptuur plaatsvindt is 45 jaar, maar ook jongere en oudere mensen kunnen hun achillespees afscheuren. Mannen scheuren vaker hun achillespees af dan vrouwen (3:1). Vaak gebeurt een achillespeesruptuur tijdens het sporten (vooral bij snelle bewegingen) maar het kan ook voorkomen tijdens dagelijkse activiteiten.

Wanneer de achillespees scheurt ervaar je een moment van pijn met een plotseling knappend gevoel, alsof iemand je van achteren schopt. Je kunt direct niet meer goed lopen en op je tenen gaan staan. Neem direct contact op met je huisarts als je denkt dat je je achillespees hebt afgescheurd.

Meer informatie vind je in de richtlijn Achillespeesruptuur.

De behandeling van een achillespeesruptuur

Als je je achillespees hebt gescheurd wordt er in overleg met de behandelend arts (traumatoloog of orthopeed) gekozen voor een operatieve of niet-operatieve behandeling. Vaak wordt er gekozen om niet-operatief te behandelen. Er volgt in beide gevallen een periode van 6 tot 8 weken in gips of een brace waarbij je voet eerst met de tenen naar beneden staat. Elke 1 à 2 weken wordt de enkelhoek meer naar normaal/neutraal gebracht. In deze eerste periode kan de fysiotherapeut advies geven over wat je wel of niet kan doen. Nadat het gips of brace is verwijderd kan je een afspraak maken met een fysiotherapeut voor de verdere revalidatie.

Wat kan de fysiotherapeut voor je doen?

Een arts stelt de diagnose door in je kuit te knijpen, in de meeste gevallen is er geen echo nodig. In de periode waarin je een brace of gips draagt kan je contact hebben met je fysiotherapeut voor advies over wat je beter wel en niet kan doen. Over het algemeen kan je na 1 à 2 weken weer, met gips of brace aan, volledig op je been staan en normaal bewegen in het dagelijks leven.

Nadat de brace of het gips af is, bespreek je met de fysiotherapeut wat jouw doelen zijn en wat je tijdens je revalidatie kan verwachten. De fysiotherapeutische behandeling bestaat vooral uit oefeningen om de kracht in de kuitspieren te vergroten. Hiervoor krijg je oefeningen mee die je vooral thuis uitvoert. Daarnaast houdt de fysiotherapeut in de gaten of er eventueel andere factoren zijn die de functie belemmeren. Hierbij kan je denken aan beperkingen in het enkelgewricht of verlenging van de achillespees.

Een (sport)fysiotherapeut kan je ook begeleiden in het opbouwen van je sportactiviteiten. Wanneer je weer kan sporten hangt af van de sport die je wil doen en de voortgang in jouw situatie, gemiddeld genomen kan iemand 6 maanden na een achillespeesscheur weer beginnen met sporten. Wanneer je doel is bereikt of je zelfstandig door kan gaan om je doel te bereiken, wordt de behandeling afgesloten.

Vind direct een (gespecialiseerde) fysiotherapeut bij jou in de buurt.

Kosten

Voor meer informatie over kosten en verzekeringen voor fysiotherapie, zie deze pagina.

Wat kun je zelf doen?

Het is belangrijk dat je in de eerste weken (6-8 weken) na scheuring van de achillespees het advies van je arts opvolgt en de brace of het gips blijft dragen tot het moment waarop door de arts wordt aangegeven dat je het af mag. Na afloop van de periode waarin je voet in een brace of gips heeft gezeten, is het belangrijk om in kleine stapjes de (sport)belasting op te bouwen. Direct na het afdoen van de brace of het gips zijn de spieren rondom de achillespees nog verzwakt, daarom is het versterken van deze spieren aan te raden voordat je weer intensief gaat sporten.

Ook weten we dat een gezonde levensstijl helpt. Denk hierbij aan het hebben of krijgen van gezond gewicht, aan gezond eten, maar ook aan minder of niet roken, minder of geen alcohol drinken en goed en voldoende slapen.

Deze informatie is gemaakt door medewerkers van het KNGF en een gespecialiseerd fysiotherapeut.