In het kort:
- Een achillespeesblessure ontstaat door (relatieve) overbelasting van de achillespees.
- Bij een achillespeesblessure voel je een paar centimeter boven je hiel pijn.
- De blessure komt vooral voor bij hardlopers en sporters die ‘explosieve’ bewegingen en sprongen maken.
- Meestal ontstaat een achillespeesblessure geleidelijk.
- Als je net klachten hebt, kun je zelf veel doen om te voorkomen dat het erger wordt.
- Als je je snel laat behandelen, kun je meestal snel en volledig herstellen.
Wat kan de fysiotherapeut voor je doen?
De (sport)fysiotherapeut helpt je bij het vergroten van de belastbaarheid van je achillespees. Hij adviseert je over het verhogen of juist verlagen van de belasting en laat je oefeningen doen. Je zult ook thuis moeten oefenen. Het trainingsprogramma is vooral gericht op versterking van je kuitspieren en de achillespees. Soms zijn er nog andere dingen die je achillespeesblessure beïnvloeden; die worden dan ook aangepakt.
Een operatie aan de achillespees zorgt lang niet altijd voor verbetering van de klachten. Dit wordt dan ook weinig gedaan. Ben je toch geopereerd, dan kan fysiotherapie je helpen bij het gedoseerd opbouwen van je spiermassa en je conditie.
Vind direct een fysiotherapeut bij jou in de buurt.
Wat kun je zelf doen?
Hoe kun je een achillespeesblessure voorkomen?
- Bouw de belasting op je pees (sporten, wandelen) langzaam op.
- Voorkom grote veranderingen in belasting.
- Blijf in beweging (voorkom totale rust van de achillespees).
Heb je nog maar net klachten? Dan kun je veel doen om te voorkomen dat het erger wordt.
- Stop met belastende trainingsvormen of pas je training aan. Om je conditie op peil te houden, kun je (tijdelijk) op een andere manier bewegen (fietsen, aquajoggen).
- Luister naar signalen van je lichaam (pees): wanneer de pijn tijdens of de ochtend na een activiteit toeneemt, is de belasting te hoog geweest.
- Voorkom dat je langere tijd (weken) helemaal niks doet, dit maakt je pees minder sterk.
- Als je niet luistert naar je lichaam (pees), vertraagt dit de genezing.
- Laat je kuitspieren eventueel masseren als deze stijf zijn.
Meer over een achillespeesblessure
Wat is een achillespeesblessure?
De achillespees is een soort kabel die de kracht van de kuitspieren overbrengt op je hielbeen. Dit zorgt er onder meer voor dat je kunt lopen. Bij een achillespeesblessure is de achillespees overbelast geraakt. Hierdoor zijn (kleine) beschadigingen in het peesweefsel ontstaan. Meestal ontstaat de blessure geleidelijk. Hoeveel beschadigingen je hebt, hangt niet samen met hoeveel pijn het doet.
Je kunt een achillespeesblessure krijgen als je de pees meer belast dan gewoonlijk. Overbelasting kan veroorzaakt worden door herhaalde of langdurige belasting, bijvoorbeeld door hardlopen of wandelen. Ook verandering van ondergrond of schoenen kunnen zorgen voor overbelasting. Een achillespeesblessure komt vaak voor bij hardlopers en sporters die veel explosieve bewegingen en sprongen maken. Ook niet-sporters kunnen de blessure krijgen: dan heeft iemand pijn in het dagelijks leven.
De blessure komt het meeste voor bij mensen tussen de 30 en 60 jaar. Bij vrouwen neemt de kans op het ontstaan van een achillespeesblessure na de overgang toe.
De klachten van een achillespeesblessure
Het eerste teken van een achillespeesblessure is: pijn of stijfheid van de pees boven je hielbeen bij het opstaan. De pijn verdwijnt in eerste instantie meestal snel. De achillespees kan verdikt en soms rood zijn.
Daarna kunnen de klachten als volgt toenemen:
- Alleen stijfheid en/of pijn de ochtend na een activiteit.
- Ook pijn/stijfheid tijdens de warming-up en na afloop van de activiteit.
- Pijn/stijfheid tijdens de warming-up, die vervolgens afneemt en weer terugkomt tijdens en na de activiteit.
- Constante pijn tijdens een activiteit en de eerste dagen erna.
- Constante pijn tijdens activiteiten in het dagelijks leven.
De behandeling van een achillespeesblessure
Gaat het na een paar weken nog niet echt beter? Vraag dan (sportmedisch) advies aan je huisarts of fysiotherapeut. Een achillespeesblessure is meestal goed te behandelen door een fysiotherapeut. Zeker als je je in een vroeg stadium laat behandelen, kun je relatief snel en volledig herstellen. De meerderheid van de mensen met lichte klachten aan de achillespees is na tien tot twaalf weken klachtenvrij.