Fysiotherapie bij herstel na COVID-19

Wat kun jij zelf doen bij de fysiotherapeut?

25 april 2022

Bij veel klachten en aandoeningen word je meestal behandeld door een zorgverlener. Bij fysiotherapie is meer nodig dan alleen behandeld worden. Je moet ook zelf aan het werk om beter te worden. Daarom gebruiken we bij fysiotherapie het woord ‘zelfmanagement’. We bedoelen hiermee: de manier waarop je om kunt gaan met jouw klacht of aandoening in je dagelijks leven.   

Het betekent bijvoorbeeld dat je zelf bepaalt hoe jij aan jouw gezondheid werkt. Tijdens de behandeling bespreekt de fysiotherapeut met jou hoe je, door kleine aanpassingen, weer de controle krijgt over jouw lijf en jouw gezondheid. Bijvoorbeeld door bewegen, goed slapen of hulp uit je omgeving. Een gesprek met jouw fysiotherapeut is onderdeel van de fysiotherapiebehandeling. Jij bent daarna verantwoordelijk om afspraken die jullie gemaakt hebben op te volgen zodat jouw herstel zo goed mogelijk verloopt.

Hulp vragen

Je vertelt jouw fysiotherapeut  wat je snel weer wilt kunnen. Jij beslist hierdoor mee over jouw behandeling. Al snel ben jij zelf verantwoordelijk om oefeningen en aanpassingen uit te voeren. Het is tijdens deze periode belangrijk dat je elkaar begrijpt en dat jij de vrijheid voelt om hulp te vragen.

Hoe gaat het verder?

Wanneer het lukt om van je klachten af te komen, wil je zorgen dat ze niet terugkomen. Maar soms is het niet anders dan een manier te vinden om met je klachten om te gaan. De fysiotherapeut kan je helpen om zelf de controle hierop te krijgen.

Bekijk de video wat doet de fysiotherapeut en wat kun jij zelf doen?