Verzekering in soorten in maten

De basisverzekering is een verplichte ziektekostenverzekering en dekt de kosten voor de meest voorkomende geneeskundige zorg. Omdat fysiotherapie beperkt wordt vergoed vanuit de basisverzekering kiezen veel Nederlanders hiervoor een aanvullende verzekering. Bij een aanvullende verzekering kun je kiezen voor een natura- of een restitutiepolis.

Basisverzekering
Iedereen die in Nederland woont, is wettelijk verplicht om een basisverzekering te hebben. Dat geldt ook voor kinderen tot 18 jaar, maar zij betalen hiervoor geen premie. Mensen die niet in Nederland wonen, maar hier wel werken en loonbelasting afdragen, zijn ook verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Bij de basisverzekering heb je een verplicht eigen risico van 385 euro.  Een aanvullende verzekering is niet verplicht.

Naturapolis
Als je een naturaverzekering hebt, vergoedt je verzekeraar behandelingen door zorgaanbieders waar je verzekeraar een contract mee heeft afgesloten. Soms zijn dat veel fysiotherapeuten, maar vooral bij goedkopere polissen kan de keuze ook beperkt zijn. Het aantal behandelingen dat wordt vergoed, hangt af van de polis die je hebt afgesloten. Kies je voor een fysiotherapeut die geen contract heeft met jouw zorgverzekeraar? Dan moet je meestal een deel van de rekening zelf betalen.

Restitutieverzekering
Bij een restitutiepolis mag je naar iedere gewenste fysiotherapeut, ongeacht of die een contract heeft met je zorgverzekeraar. Welke fysiotherapeut je kiest, heeft dan geen invloed op de vergoeding die je krijgt.

Welke verzekering past bij jou?
Je kunt kiezen uit veel verschillende aanvullende verzekeringen. In onze checklist lees je waar je op moet letten als je een (nieuwe) aanvullende verzekering kiest.

Zoek en vind een goede verzekering voor fysiotherapie