Verzekering in soorten in maten

29 november 2023

De basisverzekering is een verplichte ziektekostenverzekering en dekt de kosten voor de meest voorkomende geneeskundige zorg. Omdat fysiotherapie beperkt wordt vergoed vanuit de basisverzekering kiezen veel Nederlanders hiervoor een aanvullende verzekering. Bij een aanvullende verzekering kun je kiezen voor een natura- of een restitutiepolis.

Basisverzekering
Iedereen die in Nederland woont, is wettelijk verplicht om een basisverzekering te hebben. Dat geldt ook voor kinderen tot 18 jaar, maar zij betalen hiervoor geen premie. Mensen die niet in Nederland wonen, maar hier wel werken en loonbelasting afdragen, zijn ook verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Bij de basisverzekering heb je een verplicht eigen risico van 385 euro.  Een aanvullende verzekering is niet verplicht.

Naturapolis
Als je aanvullende verzekering een naturapolis is, vergoedt je verzekeraar behandelingen door zorgaanbieders waar je verzekeraar een contract mee heeft afgesloten. Het aantal behandelingen dat wordt vergoed, hangt af van de polis die je hebt afgesloten. Kies je voor een fysiotherapeut die geen contract heeft met jouw zorgverzekeraar? Dan moet je meestal een deel van de rekening zelf betalen.

Restitutieverzekering
Bij een restitutiepolis mag je zelf kiezen naar welke fysiotherapeut je gaat, ongeacht of die een contract heeft met je zorgverzekeraar. Je behandeling wordt over het algemeen voor het grootste deel vergoed

Welke verzekering past bij jou?
Je kunt kiezen uit veel verschillende aanvullende verzekeringen. In onze checklist lees je waar je op moet letten als je een (nieuwe) aanvullende verzekering kiest.

Of kijk op www.zorgverzekeringwijzer.nl om andere polissen te kunnen vergelijken.