“Met dit leefstijlprogramma heb ik andere inzichten gekregen”

Joeke (62) volgt nu een jaar het leefstijlprogramma COOL. Dit doet zij met een groep. Maandelijks komen zij bij elkaar met fysiotherapeut Daphne. Joeke vertelt hoe zij kleine veranderingen heeft doorgevoerd in haar leven.

“Toen ik Covid kreeg was ik maanden ziek. Ik kon niet werken in de kinderopvang en nog geen 100 meter lopen. Ik werd zwaarder, ook doordat ik meer snoepte. Na drie maanden kon ik starten met revalideren van Covid bij Manueel-Fysiocare.”

Verandering van leefstijl

“Op een dag ving ik een gesprek op van mijn fysiotherapeut Daphne met een jongeman op de crosstrainer. Ze hadden het over een programma leefstijlinterventie dat hij volgde. In een aantal maanden zag ik hem krimpen. Geen dieet, maar verandering van gewoontes in zijn leven: dat wilde en dat kon ik ook. Met acht mensen doorlopen we het traject. Tijdens de bijeenkomsten geven we elkaar tips.”

“Mijn slaappatroon heb ik als eerste aangepakt. Daphne gaf mij het advies om te lezen op een e-reader in plaats van op mijn telefoon. En niet te wachten met slapen totdat mijn man ook naar bed gaat. Ik heb dit echt twee maanden moeten trainen, maar slaap nu langer en beter. En ik maak andere keuzes met eten. Voorheen at ik bijvoorbeeld snelle gerechten als stamppot of macaroni. Nu heb ik maaltijden ontdekt die óók in 20 minuten klaar zijn met meer eiwitten en minder calorieën.”

Samen bewegen

“Een man uit een andere gecombineerde leefstijl interventie groep (GLI-groep) sport op dezelfde tijden als ik en dan  praten we en delen we onze tips. Als ik helemaal geen beperkingen meer zou hebben, zou ik weer graag badmintonnen. Met mijn vermoeidheid en mijn gewicht lukt dat nog niet. Het gaat nu lekker, ik raak gewend aan alle aanpassingen in mijn leven.”  

Leefstijlinterventie COOL

Fysiotherapeut Daphne vertelt over het leefstijlprogramma: “Tijdens fysiotherapiebehandelingen voor revalidatie van Long-Covid heb ik het met Joeke over leefstijlinterventie gehad. Eerst moest zij haar dagelijkse taken weer te kunnen uitvoeren. Toen dit beter ging, vroeg zij naar het Coaching Op Leefstijl (COOL)-programma waar wij mee werken. Zij is gestopt met fysiotherapie en doet nu twee keer per week ‘Vrij Fitness’. Dat is zelfstandig fitness in de oefenzaal. Daarnaast wandelt ze regelmatig. Veel bewegen is belangrijk in dit programma.”

Wil je weten wanneer je in aanmerking komt voor een leefstijlprogramma (Gecombineerde leefstijlinterventie)?

Hoge motivatie

Binnen COOL krijgt Joeke, naast de groepsbehandeling ook persoonlijke aandacht. Daphne vertelt hoe dat in zijn werk gaat: “Elke zes weken heb ik een individueel gesprek. Ik ben dan niet de reddingsboei, maar begeleid haar. Joeke kan goed reflecteren en is heel open. Haar grootste uitdaging is het aantal eiwitten dat zij moet eten. Haar motivatie was hoog toen zij startte en is al die tijd hoog gebleven. Zij komt trouw naar de maandelijkse groepsbijeenkomsten. Ze kiest heel bewust de veranderingen die zij inzet en stelt realistische doelen. Dat is belangrijker dan afvallen. Zij is nu halverwege het traject. En heeft al veel veranderingen blijvend doorgevoerd, waaronder haar kwaliteit van slaap en makkelijker kunnen bewegen. Tijdens de meting van verlies van buikomvang en gewicht was de helft van haar doel al bereikt. Ze is dus op de goede weg.”

Lees het blog van fysiotherapeut Sander Vissers over het aanpakken van je leefstijl