“Na een half jaar was de diabetes type 2 verdwenen”

Fysiotherapeut Sander Vissers over het aanpakken van je leefstijl

Gezond zijn en blijven; wie wil dat niet? Het valt alleen niet altijd mee om dit te bereiken. Ongezonde snacks liggen overal om onze aandacht te schreeuwen en die geplande sportles is ook zo weer afgezegd. Hoe fijn zou het zijn als het je minder moeite kost om gezondere keuzes te maken? Onder begeleiding van een leefstijlcoach je leefstijl aanpakken, helpt hierbij. Vijf vragen aan Sander Vissers, fysio- en manueeltherapeut, leefstijlcoach en groot voorstander van zo’n aanpak.

Er zijn vier verschillende erkende programma’s voor mensen van 18 jaar en ouder die worstelen met overgewicht of obesitas: de BeweegKuur, SLIMMER, CooL en Samen Sportief in Beweging. Elk programma duurt twee jaar en wordt aangeboden door leefstijlcoaches, diëtisten, fysiotherapeuten en oefentherapeuten. Deelnemers gaan onder begeleiding van hun behandelaar aan de slag met hun leefstijl. Thema’s als bewegen, slaap, stress en voeding komen hierbij aan bod. Door elke dag gezondere keuzes te maken, veranderen deelnemers stap voor stap hun gedrag. De aanbieder fungeert als personal coach, moedigt deelnemers aan vanaf de zijlijn en begeleidt waar nodig. De programma’s worden – onder voorwaarden* – vergoed vanuit de basisverzekering.

(Fysiotherapeut)leefstijlcoaches bepalen zelf welk programma ze aanbieden in hun praktijk. Sander biedt vanuit zijn praktijk CooL aan: Coaching op Leefstijl. Het programma is gericht op het verbeteren van de algehele leefstijl en is voor mensen die blijvend gewicht willen verliezen en streven naar een betere gezondheid.

Waarom heb jij gekozen voor CooL?

“CooL is een relatief intensief programma met zestien groepsbijeenkomsten en zeven 1-op-1 sessies. Dit hele pakket doen we zelf, in eigen huis. Dat vind ik als fysiotherapeut ontzettend interessant; je leert de deelnemers goed kennen, loopt het hele traject met ze mee en kan daardoor écht een verschil maken voor ze.”

Wat betekent dit programma voor jou?

“Ik word heel blij van deze aanpak. Het zet in op gedragsverandering en pakt daarmee gezondheidsproblemen aan bij de kern. Dat sluit goed aan bij de groeiende focus op preventie in de gezondheidszorg. Ik ben daar helemaal voor. En ik vind het mooi dat ik daar als fysiotherapeut aan kan meewerken. Zo worden we als beroepsgroep steeds meer óók gezondheidsbevorderaars, een van de rollen binnen ons beroepsprofiel. Het is bovendien een heel leerzaam proces; tijdens de scholing die ik volgde om de CooL aan te mogen bieden, verzamelde ik nieuwe kennis over onder meer slaap, voeding, stress en gedragsverandering. De afwisseling tussen het begeleiden van de CooL-groepen en mijn werk binnen de patiëntenzorg als fysio- en manueeltherapeut maakt het heel afwisselend. Twee rollen die duidelijk verschillen van elkaar maar ook veel overlap hebben.”

Na de zomer start jouw vierde CooL-groep. De eerste groep rondt af in januari 2023. Wat zijn je ervaringen tot nu toe?

“Iedere deelnemer zet stapjes op zijn eigen niveau en bewandelt zijn eigen pad. Met persoonlijke doelstellingen, uitdagingen en valkuilen. CooL is maatwerk en dat is meteen de grootste kracht ervan. Er is geen handleiding. En het is zeker geen quick fix. Maar ik zie met eigen ogen: het werkt. Sommige mensen vallen beperkt af, sommigen verliezen heel veel kilo’s. Voor mij persoonlijk geldt vooral dat ik wil dat mensen beter in hun vel zitten. Afvallen is geen doel op zich.”

Welke uitdagingen komen deelnemers tegen?

“Iedere deelnemer komt zichzelf vroeg of laat tegen. Het programma is een proces dat je leven structureel kan veranderen en dat gaat niet zonder slag of stoot. Soms zie ik dat er onderliggende zaken spelen, zoals een burn-out. De deelnemer moet dat eerst oplossen voordat hij met zijn leefstijl aan de slag gaat; dat heeft anders weinig nut.”

Welke deelnemer vergeet je nooit meer?

“De gemotiveerde vrouw met een iets te hoog BMI, die via de praktijkondersteuner van haar huisarts bij mij terechtkwam. Ze leed aan diabetes type 2 en volgde al verschillende diëten – allemaal tevergeefs. Samen met deze vrouw ging ik kijken naar hoe ze beweegt, hoe ze haar stress kan reduceren en hoe haar voedingspatroon eruitziet. Zij is structureel meer gaan bewegen; wandelen en fietsen. Na een half jaar was ze vier kilo afgevallen en – nog veel belangrijker! – was ze van de diabetes af. Een prachtig voorbeeld van hoe effectief CooL kan zijn!”

*Kijk hier of jij in aanmerking komt voor een van de vier programma’s om je leefstijl aan te pakken!