“Ik wilde weer paardrijden”

Vijf maanden geleden viel Ryonne van haar paard Bailey, waarbij ze ernstige blessures opliep. Ze brak haar bovenarm net onder het schoudergewricht en haar rechtersleutelbeen raakte uit de kom. Na een operatie moest ze zes weken revalideren en mocht ze niet tillen.

Ryonne schakelde snel fysiotherapeut Morteza in, die haar thuis behandelde. Haar doel was om weer zelfstandig dagelijkse dingen te doen en uiteindelijk weer paard te rijden.

De revalidatie verliep langzaam; haar spieren verzwakten snel en de eenzaamheid viel haar zwaar. Morteza hielp haar met oefeningen en manuele behandelingen om haar mobiliteit en stabiliteit te verbeteren. Ondanks de pijn en angst voelde Ryonne zich steeds beter.

Herstel van schouder

Fysiotherapeut Morteza richtte zich op het herstel van haar schouder, met aandacht voor beweging en het voorkomen van vochtophoping. Hij begeleidde haar met oefeningen en behandelde haar litteken om verklevingen te voorkomen. Inmiddels is Ryonne bijna volledig hersteld en kan ze weer werken en bij haar paard zijn, al blijft er nog wat angst.

Morteza is trots op haar doorzettingsvermogen en benadrukt dat ze meer is dan alleen een schouderblessure. Ze is weer volop actief en traint specifiek voor paardrijden.

Lees meer over schouderklachten.

Lees meer over nekklachten.

Zonder verwijzing naar de fysiotherapeut

Rianne kon zonder verwijzing naar haar fysiotherapeut, Heb je een aandoening, een klacht of een blessure waarmee een fysiotherapeut je misschien kan helpen? In de meeste gevallen hoef je dan niet eerst naar je (huis)arts.

Fotografie; Wiep van Apeldoorn