Patiënt met langdurige Pijn

Langdurige pijn

25 april 2022

In het kort

 • Soms blijft pijn of komt pijn terug
 • We spreken van langdurige pijn als je langer dan drie maanden pijnklachten hebt
 • 1 op de 5 volwassenen heeft langdurige pijn
 • Als je niet meer kunt bewegen vanwege pijn kan de fysiotherapeut je helpen
 • In beweging blijven helpt tegen pijn

Wat kan de fysiotherapeut voor je doen?

De fysiotherapeut onderzoekt waarom jouw pijn niet weg gaat en waarom je minder kunt bewegen. Hij of zij vraagt naar lichamelijk klachten, maar ook hoe jij jouw pijn ervaart en hoe je over je pijn en bewegen met pijn denkt. De fysiotherapeut beoordeelt welke factoren allemaal jouw pijn en problemen met bewegen beïnvloeden. Na uitleg over de invloed van verschillende factoren op jouw pijn bespreken jullie samen de beste aanpak. Bijvoorbeeld een oefenprogramma om bewegingen of activiteiten die belangrijk voor je zijn weer op te pakken. Je leert hoe je bewegen weer kunt opbouwen om actief te blijven ondanks de pijn. De fysiotherapeut kan ook samenwerken met andere zorgprofessionals om jou te helpen. Dit is afhankelijk van welke andere factoren invloed hebben op je pijn.

Wat kun je zelf doen?

Je kunt zelf de invloed van de pijn op je leven positief beïnvloeden door voldoende beweging, zorgen voor afleiding en ontspanning. Ook voldoende nachtrust en gezonde voeding dragen hieraan bij.

Meer over de aandoening

Wat is ‘langdurige pijn’?

We spreken van langdurige pijn als je langer dan drie maanden pijnklachten hebt. Een op de vijf volwassen heeft last van langdurige pijn. Pijn wordt door iedereen anders gevoeld en ervaren. Als pijn lang duurt, kunnen je zenuwen extra gevoelig worden, ook als de oorzaak al weg is. De hersenen blijven dan pijnprikkels ontvangen. Dat kan maken dat je je onzeker, bang of somber voelt, je durft minder te bewegen en gaat minder met andere mensen om. Deze logische reacties op langdurige pijn zorgen dat je meer last hebt van de pijn. Bekijk thuisarts.nl voor meer informatie over het ontstaan van chronische pijn en adviezen.

De klachten van langdurige pijn

 • Pijn die niet weggaat en langzaamaan steeds erger wordt
 • Dagelijkse bezigheden minder of niet meer kunnen uitvoeren
 • Niet meer of minder kunnen werken
 • Moe, vaker moeten rusten
 • Slecht slapen
 • Slechtere stemming, meer piekeren
 • Onbegrip uit omgeving, weinig steun, verlies van vrienden/kennissen
 • Niet serieus genomen voelen door behandelaren

De fysiotherapeutische behandeling van langdurige pijn

Er bestaat op dit moment geen medische behandeling die langdurige pijn helemaal kan oplossen. Daarom is de fysiotherapeutische behandeling gericht op verbeteren van functioneren en weer actiever te worden. De fysiotherapeut legt je eerst uit waarom de pijn maar niet weggaat en waarom bewegen kan en goed is. Daarna stel je samen vast welke bewegingen of activiteiten voor jouw belangrijk zijn. Wat wil je weer graag kunnen, ondanks de pijn? Voor die activiteiten worden doelen en een oefenschema opgesteld. Samen met de fysiotherapeut ga je aan de slag. Je leert weer wat je lichaam kan en mag. Je conditie verbetert en je krijgt meer zelfvertrouwen in je eigen lijf. Door weer in beweging te komen neemt de invloed van pijn op je leven af. Actiever worden doe je niet alleen bij de fysiotherapeut, je leert ook hoe je thuis of op je werk zelf weer activiteiten kunt oppakken en blijven doen.