Fysiotherapie bij hartziekten

Fysiotherapie bij hartziekten

In het kort

  • Na hartziekten, zoals een hartaanval en hartkramp, of bij (chronisch) hartfalen, kun je via je cardioloog meedoen aan hartrevalidatieprogramma
  • Ondersteuning van een fysiotherapeut is onderdeel van dit programma
  • Je herstelt met hartrevalidatie sneller en het zorgt voor minder kans op nieuwe hartziekten
  • Samen met de fysiotherapeut bekijk je welk hartrevalidatieprogramma het beste past bij jouw situatie. Dat kan in een ziekenhuis of revalidatiecentrum zijn, bij een fysiotherapeut in de buurt of door thuis te trainen met begeleiding op afstand
  • Met de fysiotherapeut werk je aan het lichamelijk herstellen en oefen je om je dagelijkse activiteiten weer goed te kunnen uitvoeren, leer je je grenzen verleggen en omgaan met je hartproblemen bij het bewegen, krijg je weer vertrouwen in je lichaam en werk je aan het verbeteren en onderhouden van je conditie

Wat is hartrevalidatie?

Ben je bij de cardioloog onder behandeling (geweest) voor coronaire hartziekten, dat wil zeggen een hartaanval of angina pectoris (hartkramp), of voor chronisch – dat wil zeggen: als iets niet meer overgaat – hartfalen? Dan stuurt de arts je meestal door voor hartrevalidatie. Ben je niet doorgestuurd? Vraag dan of hartrevalidatie voor jou mogelijk is en vraag om een verwijzing van jouw behandelaar.

Je herstelt met hartrevalidatie sneller en het zorgt voor 50% minder kans op nieuwe hartproblemen (bron: harteraad.nl).

Tijdens hartrevalidatie werk je samen met verschillende mensen die in de zorg werken aan het herstel van je hartprobleem. Dit is een programma dat bestaat uit meerdere onderdelen waar verschillende zorgverleners bij betrokken zijn. De fysiotherapeut richt zich vooral op jouw lichamelijke fitheid. Hiermee wordt je lichamelijk en psychisch weer sterker. Ook krijg je tips voor een gezonde manier van leven en leer je weer vertrouwen te krijgen in je lichaam.

Voordat je begint met hartrevalidatie krijg je een gesprek met iemand van het revalidatieteam. Hierin overleg je welk hartprogramma goed bij jouw situatie past en wanneer je begint. Samen bespreek je hoe de revalidatie eruit zal zien. Je:

  • krijgt een lichamelijk onderzoek, een hartfilmpje en doet een inspanningstest
  • bespreekt je emoties, zoals boosheid, verdriet, angst of somberheid
  • zet samen op een rij wat je meestal eet, of je rookt, alcohol drinkt en of je sport
  • bespreekt welke vorm van bewegen het beste bij jou past.

Wat kan de fysiotherapeut voor je doen bij of na hartziekten?

De fysiotherapeut helpt je tijdens de hartrevalidatie bij het lichamelijk beter worden. En als dat nodig is, ook bij het ontwikkelen van een actieve manier van leven. Je doet mee aan een beweegprogramma waarin je (meestal) aan je conditie werkt onder begeleiding van een fysiotherapeut. Je hebt wekelijks een paar trainingen. Die bestaan uit fysieke training, sport- en spelvormen en ontspanningsoefeningen. Bij de lichamelijke training begin je met rustige oefeningen. Je gaat steeds iets intensiever bewegen of sporten. De behandeling wordt gegeven in een ziekenhuis of een revalidatiecentrum, maar mogelijk ook bij je thuis of onder begeleiding van een fysiotherapeut bij jou in de buurt.

Van de fysiotherapeut krijg je bijvoorbeeld oefeningen om:

  • je dagelijkse activiteiten weer goed te kunnen doen, zoals in- en uit bed komen, zitten en opstaan, aan- en uitkleden, lopen en naar het toilet gaan
  • je conditie te verbeteren, zoals looptraining, aerobics en zwemmen
  • je grenzen opnieuw te leren kennen
  • meer zelfvertrouwen te krijgen
  • sterker te worden
  • te leren ontspannen.

Bekijk de video over fysiotherapie na hartziekten:

Deze informatie komt uit de KNGF-richtlijn Hartrevalidatie bij coronairlijden en chronisch hartfalen.

Vind direct een (gespecialiseerde) fysiotherapeut bij jou in de buurt.

Hartziekten: wat kun je zelf doen?

  • Om fit te worden of te blijven, kun je gaan sporten bij een sportclub of beweeggroep voor hartpatiënten.
  • Om een actieve manier van leven vol te houden, kun je meedoen aan activiteiten in de buurt. Verschillende gezondheidscentra bieden zelf cursussen aan. Of ze kunnen je vertellen welke activiteiten bij jou in de buurt worden georganiseerd.
  • Ga elke dag minstens een half uur wandelen, fietsen of zwemmen.

Kijk voor meer informatie over hartrevalidatie op de websites van de Hartstichting en Harteraad.

Kosten

Hartrevalidatieprogramma’s die starten in een ziekenhuis of revalidatiecentrum worden vergoed vanuit de basisverzekering. Je hebt dan wel een verwijzing nodig van je cardioloog.

Deze informatie is gemaakt door medewerkers van het KNGF en een gespecialiseerd fysiotherapeut.