“Je hoeft je niet te schamen als je de fysiotherapeut niet begrijpt”

Misschien heb je het wel eens meegemaakt: jouw fysiotherapeut gebruikt woorden waar je nog nooit van hebt gehoord. Daardoor begrijp je niet wat hij of zij zegt en mis je belangrijke informatie over je gezondheid.

Veel mensen laten het niet graag merken als ze iets niet begrijpen. Daar zit ook een stukje schaamte bij. Niemand wil dom overkomen. Het kan ook gebeuren dat je zenuwachtig bent voor een bezoek aan de fysiotherapeut. Omdat je lichaam wordt aangeraakt, of omdat je bang bent om iets naars te horen. Het kan dan lastig zijn om goed te luisteren.

Jip en Janneke-taal

Toch is het belangrijk dat je het tegen je fysiotherapeut zegt als je iets niet begrijpt. De fysiotherapeut is ervoor opgeleid om het te herkennen, maar vaak verbergt iemand het heel goed. John (54 jaar) uit Groningen deed dat vroeger ook. Hij ziet slecht en heeft moeite met lezen en schrijven. “Ik vond het vervelend om aan de fysiotherapeut of de huisarts te vragen om iets nog een keer te zeggen, maar dan in Jip en Janneke-taal. Ik wil anderen niet tot last zijn. Maar dan ging ik naar huis en wist ik niet wat ik moest doen. Hierdoor bleef ik langer met pijn lopen dan nodig was.”

Oefeningen samen doen en opnemen

John gaat elke twee tot drie weken naar Jeanique, psychosomatisch fysiotherapeut bij Inter-fysio in Groningen. Hij is geopereerd aan hernia’s in zijn rug en nek. De pijn die hij hierdoor heeft, zal hij waarschijnlijk voor een deel houden. Jeanique helpt hem om hier zo goed mogelijk mee om te gaan. Ze had niet meteen in de gaten dat John moeite heeft met zien, lezen en schrijven. “Ik schreef de oefeningen voor thuis uit, maar dat werkte bij John niet zo goed. Gelukkig gaf hij dit tijdens onze tweede afspraak aan. Nu doen we de oefeningen samen, zodat John beter weet wat hij moet doen. Of nemen we ze op, zodat hij het terug kan kijken.” John: “Je hoeft je niet te schamen als je de fysiotherapeut niet begrijpt.”

Bekijk ook de video met John en Jeanique: 

Beperkte gezondheidsvaardigheden

Een op de vier inwoners van Nederland heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Dat betekent dat zij moeite hebben met het vinden, begrijpen, beoordelen en toepassen van informatie over gezondheid. Om fysiotherapeuten hiervan bewust te maken en hen te helpen om het sneller te herkennen, zijn verschillende organisaties waaronder het KNGF dit jaar gestart met de campagne ‘Begrijpelijk communiceren’. Wil je hier meer over weten? Klik dan op deze link.