“Ik wil graag zo fit mogelijk worden”

Senna kwam bij de fysiotherapeut met een kruisbandblessure. Ze koos bewust voor Thomas omdat hij niet gefixeerd is op een schema maar echt kijkt naar de persoon. Samen werken ze ernaar toe dat Senna weer kan voetballen.

Senna: “Tijdens het voetballen raakte ik zwaar geblesseerd. Mijn voorste kruisband was afgescheurd, mijn binnenste knieband ingescheurd, beide meniscussen waren beschadigd en ik had kraakbeenschade. Toen ik na enkele weken mijn rechterbeen nog steeds niet kon optillen is er een MRI gemaakt. Daarna ben ik snel geopereerd.”

“Al voor de operatie was ik begonnen met fysiotherapie bij Thomas van Baal en na de operatie ben ik er snel mee verder gegaan. Ik heb bewust voor Thomas gekozen, omdat hij niet is gefixeerd op een schema, maar ziet wat ik wil en kan. Hij kijkt verder dan alleen mijn knie, maar echt naar mij als persoon. Dat geeft me een prettig gevoel.”

“In eerste instantie bestond de fysiotherapie vooral uit een beetje strekken en proberen te staan. In het begin herstelde ik langzaam. Ik had goede en slechte dagen, maar na een maand of drie werd het langzaam beter en kon ik weer dingen doen. Inmiddels zijn we negen maanden verder en kan ik weer best veel. Ik train twee keer per week bij Thomas, ga een keer naar de sportschool en een keer hardlopen. Dat is nog wel zwaar, daar moet ik altijd van bijkomen.”

Thomas: “Senna is heel sportief, dat helpt bij het herstel. Nu er negen maanden voorbij zijn, doen we ook aan hardlopen en agility training. Een beetje behendigheid, de bal hooghouden, springen, het voetenwerk. Dat gaat heel goed, dus we trainen steeds meer sportspecifiek. De orthopeed denkt dat Senna misschien niet terug kan naar voetbal. Met die gedachte in het achterhoofd, werken we daar toch naar toe. Misschien lukt het niet, maar we proberen het zeker. De focus bij de behandeling ligt nu op springen, rennen, tegen een bal trappen en onverwachtse bewegingen maken.’

Senna: “Ik zou graag weer willen voetballen, dat heb ik altijd gedaan en ik heb een leuk team. Door de schade aan het kraakbeen zou het kunnen dat het niet lukt. Daar moet ik rekening mee houden. Ik train veel om weer zo fit mogelijk te worden, maar de orthopeed heeft het laatste woord.”

Fotografie: Christiaan Krouwels