Het belang van gezond bewegen voor de hersenen (en hoe de fysiotherapeut je daarbij kan helpen)

Een gezonde levensstijl brengt een hoop voordelen met zich mee. Niet alleen voor je lichaam, ook voor je geest. Bewegen houdt je hersenen gezond. En de fysiotherapeut kan je daarbij helpen. 

Regelmatig bewegen is op meerdere manieren gezond. Het zorgt er niet alleen dat spieren en gewrichten soepel blijven of dat je conditie op peil blijft, maar ook dat je hersenen beter blijven werken. Kortom: dankzij verantwoord bewegen voel je je beter en energieker, ben je meer ontspannen en beter bestand tegen stress.

Kwaliteit van leven 

Als het gaat om dagelijks bewegen is een fysiotherapeut de deskundige: hij of zij richt zich namelijk op het functioneren van mensen in het ‘gewone leven’ en levert graag een waardevolle bijdrage aan jouw gezondheid en kwaliteit van leven. Thuis, op het werk of tijdens het sporten. Met de kennis van het menselijk lichaam en dagelijks bewegen behandelt de fysiotherapeut klachten. Sterker nog, de fysiotherapeut kan je ook helpen om klachten te voorkomen. Door jou te helpen om op een verantwoorde en makkelijke manier te bewegen. Ook zal de fysiotherapeut aan je uitleggen waarom bewegen belangrijk is en welke bewegingen goed voor je zijn, zodat jij meer en beter kunt bewegen. 

Ouder worden

Bewegen is dus goed voor je lichaam, maar blijkt ook een van de beste manieren om je hersenen in topvorm te houden en heeft meerdere positieve effecten: het helpt om nieuwe dingen te leren, verbetert je aandacht en beschermt de hersenen tegen het ouder worden. In deze video vertelt hersenexpert Erik Scherder waarom bijvoorbeeld wandelen zo goed is voor jouw hersenen.

Minimale inspanning

Meer en beter bewegen is niet hetzelfde als fanatiek hardlopen of iedere dag naar de sportschool gaan. Dit gaat om lichaamsbeweging die in jouw dagelijks leven past. Zoals een stuk wandelen, de fiets nemen in plaats van de auto of de trap in plaats van de lift. Met minimale inspanning werk je namelijk al aan je gezondheid. Als het gaat om bewegen kun je als volwassene of oudere (65+) alvast een paar richtlijnen volgen:

  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter
  • Beweeg minstens 2,5 uur per week (verspreid over meerdere dagen) waarbij je je matig of zwaar inspant
  • Doe minstens 2x per week activiteiten die de spieren en botten sterker maken, zoals krachttraining. 
  • Voor 65+’ers is het goed om balansoefeningen te doen
  • Voorkom (veel) stilzitten!

Bewegen is maatwerk

Aarzel je om te gaan bewegen omdat omdat je met een klacht rondloopt, pijn ervaart of bepaalde bewegingen moeizaam gaan? Bespreek dit dan met de fysiotherapeut bij jou in de buurt. Hij of zij  kan zorgen voor een aangepast beweegprogramma en gerichte adviezen geven, zodat jij weet welke bewegingen bij je passen en leert hoe het beter kan.