Esther: “Ik werd wakker van de pijn”

Esther kreeg forse schouderklachten tijdens de overgang van het beachvolleybalseizoen naar de zaalvolleybal. Onder begeleiding van fysiotherapeut Marit Blom trainde zij haar schouder die flink overbelast bleek. Esther deed de oefeningen thuis en tijdens haar krachttrainingen. Met resultaat! Samen met haar teamgenoot kan zij nu pijnvrij strijden voor het wereldkampioenschap beachvolleybal.

“Ik had al twee maanden klachten die weer over gingen na het sporten. Toen ik na iedere training en wedstrijd ’s nachts wakker werd met een zeurende pijn aan mijn rechterschouder dacht ik: wil ik nog pijnvrij volleyballen, dan moet ik echt naar de fysio. Ik kon Marit niet precies vertellen waar de pijn zat. Ik kon zelf overal drukken maar had dan geen pijn. Ze drukte diep in mijn schouder en dat deed enorm veel pijn. Ze stelde de oorzaak vast en maakte een plan om mijn schouder te trainen.

Behandeling en oefeningen

Uit metingen bleek dat ik te weinig kracht in mijn schouder had om op hoog niveau te kunnen volleyballen. Ik wilde er vooral zelf iets aan doen. Ik moet veel ballen voluit kunnen slaan! Marit heeft mijn schouder losgemaakt en mijn rug gekraakt. Ze deed oefeningen met mij in de trainingszaal in de fysiotherapiepraktijk. In een app gaf Marit mij oefeningen met tips en uitleg mee. Deze oefeningen doe ik tijdens mijn reguliere krachttrainingen twee keer per week samen met mijn teamgenoten. En thuis doe ik ook nog oefeningen.

Weer pijnvrij slapen en volleyballen

Al vrij snel kon ik weer op mijn rechterschouder liggen en dus ook weer goed slapen. Omdat Marit ook vroeg hoe ik mijn werk deed, heeft ze mij daar ook adviezen over gegeven. In het laboratorium is mijn werkhouding ook belangrijk voor mijn schouder, daar let ik nu op.

Ik denk dat ik nog wel een tijdje onder behandeling ben en kom nu in tussenpozen van drie weken, waarbij Marit andere oefeningen aanleert en meegeeft.”

Marit Blom: “Haar schouder specifiek voor topvolleybal trainen is voor Esther belangrijk. In de tussenevaluatie bleek de kracht in haar schouder enorm toegenomen. De laatste stap is het verbeteren van de stabiliteit van haar schouder tijdens een service of smash. Dit is belangrijk om echt voluit veel ballen te kunnen slaan. Hier moet ze echt nog twee maanden flink mee aan de slag.”