In Nederland zijn ongeveer 800.000 mensen die mantelzorg geven aan een naaste met dementie. Er wordt steeds een groter beroep op hen gedaan. Veel mantelzorgers die zorgen voor mensen met dementie denken deze zorg korter dan een jaar vol te kunnen houden.
In ongeveer 70 procent van de gevallen zijn de mantelzorgers vrouw. Van de vrouwen die mantelzorg voor iemand met dementie combineren met een baan voelt 13 procent zich zeer zwaar belast of overbelast, tegenover 8 procent van de mannen in deze situatie. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel in samenwerking met Alzheimer Nederland, AmsterdamUMC en Hogeschool Inholland.
Combineren valt zwaar
Van de vrouwelijke mantelzorgers denkt 31 procent de zorg korter dan een jaar nog te kunnen volhouden. Onder mannelijke mantelzorgers is dit 21 procent. Vrouwen vinden het iets vaker dan mannen moeilijk om de mantelzorg met andere dagelijkse activiteiten te combineren, zoals de zorg voor het eigen gezin of een baan. Het gaat daarbij om 16 procent van de vrouwelijke mantelzorgers tegenover 13 procent van de mannelijke mantelzorgers.
De behandeling van dementie
Je kunt helaas niet genezen van dementie. Wel kunnen medicatie en therapie het ziektebeloop een beetje vertragen en de kwaliteit van leven verbeteren. Met je huisarts bespreek je waar je hulp bij nodig hebt. Je komt bij de ergotherapeut of de fysiotherapeut als je moeite hebt met dagelijkse handelingen, met bewegen in het algemeen, of als je het risico loopt om te vallen. Zij helpen je om op een veilige manier te (blijven) bewegen en werken vaak samen in de behandeling van iemand met dementie.
Op deze pagina vind je meer informatie over dementie en wat de fysiotherapeut voor je kan doen, inclusief adviezen voor mantelzorgers/naasten.
Bron: Skipr