Veel mensen wisselen van zorgverzekeraar vanwege de premie. Maar wist je dat je bij niet-gecontracteerde zorgverleners, zoals sommige fysiotherapeuten, soms zelf moet bijbetalen? Lees waar je op moet letten bij je zorgverzekering.
Onverwachte kosten bij niet-gecontracteerde zorg
Uit onderzoek blijkt dat 14 procent van de patiënten in 2024 zorg kreeg van een zorgverlener zonder contract met hun zorgverzekeraar. Bijna de helft (44 procent) van deze patiënten wist dit niet voordat de behandeling startte. Daardoor moesten zij onverwacht zelf een deel van de kosten betalen.
Hoe kom je bij een niet-gecontracteerde zorgverlener terecht?
Dit gebeurt vaak na een verwijzing van de huisarts of een andere zorgverlener. Van de patiënten die niet wisten dat ze naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gingen:
- Ontdekte 39 procent dit pas tijdens de behandeling
- Ontdekte 39 procent dit pas achteraf (via een rekening of geweigerde declaratie).
“Het is zorgelijk dat patiënten onverwacht en onbedoeld bij een niet-gecontracteerde zorgverlener terechtkomen en daardoor voor hoge kosten komen te staan,” zegt Arthur Schellekens van Patiëntenfederatie Nederland.
Waarom wisselen mensen van zorgverzekeraar?
Elk jaar stapt ongeveer 10% van de verzekerden over naar een andere zorgverzekeraar. De belangrijkste redenen om over te stappen zijn:
- Ontevredenheid over de hoogte van de totale premie (45 procent)
- Verwachting dat het zorggebruik in het komende jaar anders zal zijn (23 procent)
- Ontevredenheid over de hoogte van de premie van de basisverzekering (21 procent).
Waarom blijven mensen bij hun zorgverzekeraar?
De meerderheid van de mensen stapt niet over. Hun redenen:
- 52 procent is tevreden over de dekking van hun polis
- 37 procent zit al heel lang bij dezelfde zorgverzekeraar.
Wat betekent dit voor jou als (toekomstige) fysiotherapiepatiënt?
Als je fysiotherapie nodig hebt, is het belangrijk om te weten of je fysiotherapeut een contract heeft met jouw zorgverzekeraar. Bij een niet-gecontracteerde fysiotherapeut moet je vaak een deel zelf betalen.
Tips om verrassingen te voorkomen
- Vraag vooraf aan je fysiotherapeut of deze een contract heeft met jouw zorgverzekeraar.
- Check op de website van je zorgverzekeraar met welke fysiotherapeuten zij een contract hebben.
- Overweeg bij het kiezen van je zorgverzekering hoeveel fysiotherapie je denkt nodig te hebben. Kies een aanvullende verzekering die daarbij past.
- Vraag bij je huisarts of deze je kan verwijzen naar een fysiotherapeut die een contract heeft met jouw zorgverzekeraar.
- Let op de vergoedingspercentages voor niet-gecontracteerde zorg in de polisvoorwaarden van je zorgverzekering.
Wanneer kun je overstappen?
Het is één keer per jaar mogelijk om van zorgverzekeraar te wisselen. Je oude verzekering moet je opzeggen vóór 1 januari. Je hebt dan tot 1 februari de tijd om een nieuwe verzekering af te sluiten.
Denk bij het kiezen van een zorgverzekering niet alleen aan de premie, maar ook aan welke zorg je verwacht nodig te hebben. Zo voorkom je onverwachte kosten en krijg je de zorg die bij jou past. Bekijk onze pagina’s over verzekeren.
Bronnen: Onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland en de Nivel Barometer Wisselen van zorgverzekeraar.