Huisartsen zagen de afgelopen tien jaar meer patiënten met oorsuizen, ook wel tinnitus genoemd, maar het absolute aantal bleef laag. Dit blijkt uit onderzoek van Nivel. Oorsuizen of tinnitus wordt gekenmerkt door het horen van een geluid dat er eigenlijk niet is.
Het zorggebruik van deze patiënten nam toe na het eerste geregistreerde huisartscontact voor tinnitus. Ook ziet Nivel dat mensen met tinnitus in het jaar voor het eerste huisartscontact voor tinnitus, vaker gebruikmaakten van huisartsenzorg dan patiënten bij wie geen tinnitus werd geregistreerd.
Fysiotherapeut kan helpen
Tinnitus kan heel vervelend zijn. Annemarie van der Wal is manueel en orofaciaal fysiotherapeut en gespecialiseerd in de behandeling ervan. We weten dat als we te lang naar een te hard geluid luisteren, we gehoorschade kunnen oplopen, met tinnitus als gevolg. Maar tinnitus kan ook andere oorzaken hebben. Tijdens haar promotie aan de Universiteit van Antwerpen onderzocht Annemarie de relatie tussen kaakproblemen en tinnitus. “Zo’n 25 procent van de mensen met tinnitus hebben somatische tinnitus. Daarbij spelen de nek en de kaak een rol. We onderzochten wat het effect van een kaakbehandeling was, en wat bleek: bij zo’n 60 procent van de mensen met kaakgerelateerde somatische tinnitus was er een aanzienlijke verbetering. Voor mensen met langdurige en chronische tinnitus is dat een mooi resultaat. Als fysiotherapeuten kunnen we veel mensen met tinnitus dus helpen.”