Knieartrose patiënten met comorbiditeit hebben ook veel baat bij fysiotherapie

Fysiotherapie (oefentherapie) met specifieke aanpassingen is zeer effectief en veilig gebleken bij patiënten met knieartrose en (ernstige) comorbiditeiten zoals hartfalen, COPD en diabetes mellitus type 2.

Behandelprotocollen voor verschillende comorbiditeiten

Fysiotherapeut Mariette de Rooij toonde dit aan in een grote RCT-studie, nadat zij eerst specifieke behandelprotocollen voor verschillende comorditeiten ontwikkelde en in pilotvorm uittestte. Dit is een zeer vernieuwende uitkomst, omdat patiënten met comorbiditeit altijd uitgesloten werden van wetenschappelijk onderzoek. Bovendien is er in de dagelijkse praktijk vaak onvoldoende inzicht hoe met deze patiënten om te gaan terwijl comorbiditeit in de meerderheid van de patiënten met knieartrose voorkomt.
Mariette de Rooij verdedigde haar proefschrift over dit onderzoek ‘Comorbidity in knee osteoarthritis. Development and evaluation of tailored exercise therapy’ op donderdag 16 februari.

Dit promotieonderzoek was onderdeel van het DO-IT onderzoeksprogramma, in opdracht van en gefinancierd door het KNGF. Mariette de Rooij voert inmiddels een vervolgonderzoek uit, gefinancierd door het Wetenschappelijk College Fysiotherapie (WCF) van het KNGF. In dit vervolgonderzoek wordt gekeken of deze specifieke behandelprotocollen ook effectief en veilig kunnen worden toegepast in de eerstelijn.