In 2050 verdubbeling van aantal mensen met dementie en artrose

Het aantal mensen met een chronische ziekte stijgt in 2050 verder naar bijna twaalf miljoen. Vooral dementie en artrose nemen enorm toe. De verwachting is dat het aantal mensen met deze ziektes in 2050 bijna verdubbeld is. Dat is mede een gevolg van onze levensstijl.

Het aantal mensen met dementie stijgt van 261.000 mensen in 2022 naar 506.000 in 2050. Dit zijn niet alleen maar ouderen: 6% van alle mensen met dementie is tussen de 40 en 65 jaar. De verwachting is dat het aantal mensen met artrose (vorm van reuma) stijgt van 1,6 miljoen in 2022 naar 3 miljoen in 2050. Dit blijkt uit de nieuwe Volksgezondheid Toekomst  Verkenning (VTV) die het RIVM binnenkort publiceert.

Bron: RIVM

Fysiotherapie bij dementie

De fysiotherapeut helpt je om in beweging te blijven. Je oefent dagelijkse activiteiten die jij graag wilt verbeteren. Bijvoorbeeld (trap)lopen, gaan zitten en opstaan, maar ook sport en spel. De fysiotherapeut geeft je ook oefeningen om vallen te voorkomen. De therapie sluit aan bij de activiteiten die jij graag doet. Als het kan, doen de personen met wie je samenwoont met je mee. Zo blijf je met hen verbonden. Verder kan de fysiotherapeut je helpen met oefeningen voor je spierkracht, evenwicht en conditie. Elke vorm van beweging helpt, of je nu sport of kleine bewegingen doet in bed of in de stoel. Hoe meer je oefent en jezelf uitdaagt, hoe meer je kunt bereiken. Naast oefenen heeft de fysiotherapeut ook aandacht voor goede schoenen en het gebruik van een loophulpmiddel.

Fysiotherapie bij artrose

Je komt bij de fysiotherapeut of de oefentherapeut (Cesar/Mensendieck) als: 

  • je veel last hebt van (pijn)klachten in en rondom een gewricht met artrose 
  • de klachten je dagelijkse activiteiten belemmeren  
  • zelfstandig bewegen onvoldoende helpt
  • je aan een gewricht met artrose geopereerd bent

In het eerste gesprek bespreek je met de therapeut je klachten en welke hulp je nodig hebt. In het lichamelijk onderzoek bekijkt de therapeut welke activiteiten (bijvoorbeeld wandelen, traplopen, of opstaan uit een stoel) je moeite kosten. De therapeut onderzoekt hoe soepel je gewricht met artrose beweegt, en test je spierkracht, balans en uithoudingsvermogen. Na het onderzoek bespreek je samen met de therapeut wat je wilt bereiken en welke mogelijkheden er zijn voor de behandeling. Jullie maken dan een plan om jouw doelen te halen. De therapeut helpt je om op een veilige manier te (blijven) bewegen, een operatie uit te stellen of te voorkomen en weer vertrouwen te krijgen in je lichaam. 

Dit vind je misschien ook interessant: