In Nederland hebben 1,2 miljoen Nederlanders het benauwd door een longziekte. Welke gevolgen heeft dat voor hun dagelijks leven? In de campagne ‘Geef adem’ van Longfonds vertellen mensen met een longziekte hun verhaal. Een van hen is Joop. Vroeger was hij een actieve man, hij sportte veel. Zeven jaar geleden kreeg hij te horen dat hij COPD heeft. Ook heeft hij een beroerte (CVA) gehad.
Een middagje onder de pannen
Na de diagnose COPD heeft Joop eerst een jaar niet gesport, maar dat vond hij niets. Joop: ‘Voordat ik COPD kreeg, speelde ik intensief handbal en daarna tennis. Dat deed ik bijna iedere avond en ik deed ook mee met de competitie. Sinds ik COPD heb, gaat dat niet meer.’ Joop ging op zoek naar nieuwe manieren om in beweging te blijven. ‘Hoewel ik maar 150 meter kan wandelen, gaat fietsen heel goed. Dat doe ik veel samen met mijn vrouw. Ik ben ook lid geworden van een biljartclub. Het lukt me om één partijtje per dag te doen. Ik ben er absoluut niet goed in, maar het is heel gezellig. Het is heel belangrijk om een sociaal leven te hebben. Dat vindt mijn vrouw ook. We houden ervan om een of twee keer in de week even weg te gaan. Dan zijn we lekker een middagje onder de pannen, zeg ik altijd.’
Klik hier voor meer informatie over de campagne van het Longfonds.
COPD? Fysiotherapie kan helpen.
COPD is een ongeneeslijke ziekte waarbij de longen steeds verder achteruitgaan. Het is heel belangrijk om op tijd de diagnose te krijgen. Als je er vroeg bij bent, kun je erger voorkomen. Door COPD komen mensen vaak in een negatieve spiraal terecht. Van bewegen worden ze kortademig. Dat is niet prettig: ze gaan ze inspanning vermijden. Daardoor nemen de klachten toe. Fysiotherapie kan helpen om deze negatieve spiraal te doorbreken. Fysiotherapie bij COPD wordt in veel gevallen vergoed uit de basisverzekering. Hier lees je meer over COPD en hoe fysiotherapie kan helpen.