Eén op de acht longpatiënten overweegt vanwege slechte luchtkwaliteit weleens om te verhuizen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het onderzoeksinstituut Nivel. In deze factsheet kun je alle cijfers lezen uit dit onderzoek.
Luchtvluchtelingen
Nederland telt 1,2 miljoen mensen met een longziekte Maar liefst een kwart van hen heeft wekelijks last van luchtvervuiling. Luchtvervuiling veroorzaakt bij twee van de drie mensen met een longziekte gezondheidsklachten zoals benauwdheid, hoesten, geprikkelde slijmvliezen of een lagere longfunctie. De meeste mensen (67 procent) wijzen als boosdoener houtkachels aan. Daarna volgen wegverkeer (63 procent), barbecues (62 procent) en vuurkorven (60 procent). Mensen die zoveel last hebben dat ze echt gaan verhuizen worden ‘luchtvluchtelingen’ genoemd. Daarnaast zijn er veel mensen die heel graag zouden wíllen verhuizen, maar dat niet kunnen betalen.
12.000 mensen sterven vroegtijdig
Gezonde lucht is van levensbelang. Jaarlijks overlijden minstens 12 duizend Nederlanders vroegtijdig door luchtvervuiling. Blootstelling aan fijnstof, stikstofdioxide en ozon veroorzaakt en verergert onder meer longkanker, astma, COPD en hart- en vaatziekten. Bij 1 op de 5 Nederlandse kinderen met astma is het ontstaan van de ziekte gerelateerd aan stikstofdioxide. Nederland is hierin triest koploper van Europa.
Hoe gezond is de lucht in jouw omgeving?
Iedere dag meet het RIVM onze luchtkwaliteit. De lucht is niet overal even gezond in Nederland. Met deze handige check van het Longfonds zie je hoe gezond de lucht bij jou in de buurt is. De data voor deze check komen van het RIVM.